fbpx
NaslovnicaCrna GoraRolović-Vukčević: Nezakonito smanjena naknada

Rolović-Vukčević: Nezakonito smanjena naknada

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo sporta je smanjenjem naknade vrhunskim sportistima povrijedilo zakon jer je ukinulo stečeno pravo i to se kosi sa Ustavom Crne Gore, kazala je najtrofejnija crnogorska karatistkinja Katarina Rolović-Vukčević.

Ona je u pismu ministru sporta Nikoli Janoviću navela da joj po novom Zakonu umjesto dvije prosječne plate naknada iznosi četvrtinu tog iznosa.

“Smatrala sam da će jedan kolega sportista i šampion koji je – mukotrpnim treniranjem, nerijetko i u neuslovnim prostorijama, ulaganjem sebe i svog vremena, truda, znoja a i suza, došao do samog vrha u ime svoje zemlje više puta – biti prava osoba za čelo ministarstva sporta. Sve dok nije sproveden novi zakon, koji odjednom drastično umanjuje nadoknade a samim tim i uspjehe pojedinih vrhunskih sportista Crne Gore, pod izgovorom, kako ministar i sam kaže, usklađivanja i ispravljanja nepravde”, piše u saopštenju Rolović-Vukčević.

Ona je u pismu zatražila odgovor kakvo je to ispravljanje nepravde i nagrađivanje, navodeći da u karijeri ima sedam Evropskih medalja, od kojih četiri zlata, zlato Svjetskog kupa, srebro sa Svjetskog prvenstva.

“Mene koja sam proglašena za najboljeg sportistu Crne Gore i birana u deset najboljih
Jugoslavije, i koja sam više puta bila prvakinja Jugoslavije u doba kad je Beograd diktirao ko je dostojan reprezentacije i kada je Crna Gora bila na margini federacije?”, kazala je Rolović-Vukčević.

Privatna arhiva

Ona je podsjetila da su karatisti, čije se simbolične stipendije nikad nisu mogle mjeriti sa ugovorima fudbalera, košarkaša, rukometaša i vaterpolista, još 2008. morali da se bore za tu nagradu.

“Na sreću, tada smo već bili nezavisni, a država je odriješenih ruku odlučila da po zasluzi i adekvatno nagradi svoje vrhunske sportiste. Mi smo to shvatili kao način da nam država u neku
ruku vraća za ono što joj je karate dao. A to stečeno pravo, sada retroaktivno mijenjati u ime kažnjavanja šačice nezaslužnih, nije samo okretanje leđa nama koji smo Podgorici zlato donosili, već je i neustavno”, kazala je Rolović-Vukčević.

Ona je naglasila da je povrijeđena i zabrinuta, posebno nakon što je Ministarstvo, kako navodi,
ignorisalo njeno obraćanje prethodnih nedjelja.

“Mislite li kako se osjećam, nakon svega? Gdje je sad ona izjava da dokazani i najbolji sportisti naše zemlje nemaju što da brinu povodom novog zakona? Gdje je razumijevanje ministra, koji dobro zna koliko rada i žrtve treba podnijeti da bi se stiglo do šampionske titule, gdje je podrška saborcima? Gdje je država da se sjeti onih koji su za nju vrhove osvajali? I recite mi, otkad je to, u svijetu, tatami na manjoj cijeni od vode i lopte”, piše u saopštenju.

Privatna arhiva

Ona smatra da je ignorisanje sve što je karate donio Crnoj Gori i našem narodu, koji je
uz vaterpolo i ženski rukomet najtrofejniji crnogorski sport, nesportski, neetički i krajnje uvredljivo.

“A izjednačavati one koji neosnovano zahtijevaju nagradu sa nekim ko je velikim radom i odricanjem zaradio svoje uspjehe, ko se borio za Crnu Goru bezuslovno, čak i kada to nije bilo ohrabrivano i kad niko u to nije ni vjerovao – graniči se sa bezobrazlukom”, kazala je Rolović-Vukčević.

Najčitanije