fbpx
NaslovnicaCrna GoraRezervne snage do 2026. godine

Rezervne snage do 2026. godine


Podgorica, (MINA) – Crnogorsko Ministarstvo odbrane planira da do 2026. godine formira rezerevne snage koje bi, kako se navodi u dugoročnom planu odbrane, trebalo da budu integralni dio Vojske.

U dugoročnom planu odbrane, koji je usvojila Vlada, navodi se da će jedinice Vojske, zavisno od namjene i potrebe, biti popunjavane sa: ugovornom i strategijskom, odnosno raspoređenom i neraspoređenom rezervom, piše Pobjeda.

Ugovorna rezerva, kako je predviđeno ovim dokumentom, brojaće do 100 osoba i i biće korišćena za popunu specijalističkih formacijskih mjesta u jedinicama Vojske. –

“Angažovaće se, u skladu sa ugovorom i iskazanim potrebama, sa stalnim sastavom Vojske tokom obuke, vježbi, učešća u međunarodnim snagama, pružanja pomoći i zaštite stanovništvu od posljedica prirodnih i drugih katastrofa kao i radi izvršavanja drugih zadataka u poslovima odbrane koji zahtijevaju angažovanje dodatnih snaga”. navodi se u planu odbra.

Ugovornu rezervu sačinjavaće osobe koja posjeduju odgovarajuća specijalistička znanja i vještine koje su deficitarne, a koje nije rentabilno upošljavati ili školovati u većem broju za realizaciju redovnih zadataka.

Kad je u pitanju strategijska raspoređena rezerva, u dokumentu Ministarstva navodi se da će brojati do 2.691 osobu, kojima će se vršiti popuna rezervnih jedinica Vojske.

Najčitanije