fbpx
NaslovnicaCrna GoraReforma pravosuđa najvažniji korak na putu ka EU

Reforma pravosuđa najvažniji korak na putu ka EU

Podgorica, (MINA) – Reforma pravosuđa najznačajniji je korak na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je na sastanku ministra pravde Andreja Milovića sa austrijskom koleginicom Almom Zadić.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da su Milović i Zadić potpisali Zajedničku izjavu za unapređenje prijateljskih odnosa dvije države i saradnju pravosudnih sistema, kojom se obavezuju na zajedničke napore u zaštiti ljudskih prava, reformi zakonodavstva, kao i profesionalnom razvoju sudija, tužilaca i pravnika.

“Potpisivanjem ove izjave, Crna Gora i Austrija pokazuju posvećenost modernizaciji, transparentnosti i efikasnosti pravosudnih sistema, čime će dodatno ojačati svoje demokratije i olakšati put ka evropskim integracijama naše zemlje”, navodi se u saopštenju.

Milović i Zadić su, kako je saopšteno, rekli da ta izjava proizilazi iz napora da se podstakne saradnja i razvoj vladavine prava, a imajući u vidu važnost poštovanja međunarodnog prava, ljudskih prava, kao i nužnost nezavisnosti pravosuđa i vladavine prava za i integraciju Crne Gore u EU.

Milović je, ukazujući na značaj austrijske podrške, predstavio reforme koje se sprovode u crnogorskom pravosuđu.

On je kazao da je uvjeren da će Crna Gora do ljeta dobiti Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

“I na taj način dobiti presudan impuls za sprovođenje svih potrebnih reformi za prijem u EU”, dodao je Milović.

On je istakao da se radi na izmjenama i dopunama zakona koji su od vitalnog značaja za poglavlje 23.

Milović je ukazao na implementaciju seta ključnih zakona koji će unaprijediti pravosudni sistem, ali i naglasio značaj Strategije reforme pravosuđa od 2024. do 2027. godine.

“Koja predstavlja strateški dokument razvijen sa ciljem da se obezbijedi reformski kontinuitet zasnovan na dugoročnom planiranju, a kako bi crnogorsko pravosuđe bilo spremno da zadovolji kriterijume EU”, naveo je Milović.

On je, kao jedan od najvažnijih planova, istakao pripreme za formiranje Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina.

Milović je ukazao i na značaj digitalizacije pravosuđa, koja predstavlja ključnu komponentu u modernizaciji i efikasnosti pravosudnog sistema.

“Digitalizacija će omogućiti brži pristup pravdi, transparentnost i efikasnost u radu”, rekao je Milović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Zadić je pohvalila napore 44. Vlade Crne Gore u sprovođenju reformi koje su neophodne za postizanje članstva u EU.

Ona je, kako se navodi, posebno istakla ulogu Ministarstva pravde, budući da je ključno poglavlje 23 u njegovom domenu.

Zadić je naglasila da Austrija čvrsto podržava Crnu Goru na putu EU integracija, dodajući da Evropa ne može biti potpuna bez država Zapadnog Balkana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...