fbpx
NaslovnicaCrna GoraReforma pravosuđa konkretna i efikasna

Reforma pravosuđa konkretna i efikasna

Podgorica, (MINA) – Reforma pravosuđa u Crnoj Gori je konkretna i efikasna, saopšteno je na sastanku crnogorskog ministra pravde Andreja Milovića, ambasadorke Francuske An Mari Maske u sudije za vezi Frederika Dubosta.

Milović je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, upoznao Maske i Dubosta sa brojnim reformama pravosuđa koje se trenutno odvijaju u Crnoj Gori.

On je naglasio da su za naredne decenije planirani ozbiljni infrastrukturni projekti, uključujući izgradnju pravosudnog kvarta koji će predstavljati temelj modernizacije pravosudnog sistema.

Iz Ministarstva pravde su kazali da je na sastanku razgovarano i o sveobuhvatnim reformama crnogorske legislative.

Kako su rekli, posebna pažnja posvećena je zakonima o državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu i sudijama, oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kao i o sprečavanju korupcije i Specijalnom državnom tužilaštvu, koji su ključni za poglavlje 23 i dobijanje pozitivnog Izvještaja o ocjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

“Istaknuta je potreba za digitalizacijom pravosudnih institucija uz primjenu naprednih IT tehnologija i alata, što će doprinijeti efikasnijem i transparentnijem pravosuđu”, kaže se u saopštenju.

Milović je naglasio da je važno unapređenje sajber bezbjednosti informacionih sistema pravosuđa i dodao da je Strategija digitalizacije pravosuđa u posljednjoj fazi izrade.

On je podsjetio da je Regionalni centar za sajber bezbjednost formiran uz podršku Ambasade Francuske, navodeći da to predstavlja značajan korak u zaštiti pravosudnog sistema od sajber prijetnji.

“Milović je kazao da, nakon višedecenijske zapuštenosti, pravosuđe u Crnoj Gori uveliko radi na promjenama na svim nivoima”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Maske i Dubost saglasne da je taj rad vidljiv.

One su čestitale Ministarstvu pravde na višemjesečnom aktivnom djelovanju u cilju dobijanja IBAR-a i realizacije neophodnih reformi na putu evropskih integracija.

Milović je poručio da očekuje se da će, u skorijoj budućnosti, napori i rezultati postignuti u poglavlju 23, biti prepoznati kroz pozitivan IBAR, uprkos ograničenjima u vremenu i dostupnim ekspertskim resursima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Oštar sedmični pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte prošle sedmice su pale oko sedam odsto jer...