fbpx
NaslovnicaCrna GoraRazmatra se ranije otvaranje restorana i tržnih centara

Razmatra se ranije otvaranje restorana i tržnih centara

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) razmatra mogućnost da se kafići, restorani, tržni centri i plaže otvore i prije 18. maja, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, uz poštovanje određenih propisa, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

On je u emisiji “Fokus” na Televiziji Crne Gore kazao da svaki propust može da uzrokuje skok zaraženih koronavirusom, zbog čega su neophodni odgovorni koraci.

“Najvjerovatnije je za ovu godinu završena škola, ići će ispiti i ono što se može kontrolisati. Vrtići će jednog dana morati biti otvoreni, tokom ljeta možda, ali ne još”, kazao je Mugoša.

Kako je naveo, ukoliko ne bude novozaraženih, ili mali broj pozitivnih na koronavirusom, postoji mogućnost da se ubrza početak druge faze u sportu.

“Našim mjerama smo uspjeli da sačuvamo stare. U svim zemljama najveći broj žrtava je u grupi najstarijih, kod nas to nije slučaj”, kazao je Mugoša.

On je kazao da očekuje da pouzdana vakcina bude dostupna za godinu.

“Za dobru i pouzdanu vakcinu potrebno je vrijeme, ali i veliki napori. Imamo oko 40 vakcina u opticaju, a neke su već ušle u faze ispitivanja”, rekao je Mugoša.

Najčitanije