fbpx
NaslovnicaCrna GoraRakčević: Hitno zaustaviti gradnju ispod Ljubovića

Rakčević: Hitno zaustaviti gradnju ispod Ljubovića

Podgorica, (MINA) – Građanski pokret (GP) URA pozvao je gradonačelnika Glavnog grada Ivana Vukovića da uputi inicijativu Ministarstvu održivog razvoja da se zabrani gradnja stambenog objekta ispod Ljubovića.

Odbornik GP URA, Luka Rakčević rekao je agenciji MINA da njihova partija duže vrijeme poziva odgovorne da preduzmu hitne mjere u pravcu zaustavljanja izgradnje nove stambeno-poslovne zgrade u dijelu grada ispod Ljubovića.

„Naša inicijativa je jednostavna i jasna, mi tražimo da Vuković konačno uputi inicijativu Ministarstvu za zabranu gradnje ispod Ljubovića, a da se nakon toga pristupi razmjeni nepokretnosti sa investitorom, kako bi se istom dodijelila neka druga, podobnija parcela u drugom dijelu grada“, rekao je Rakčević.

Kao je objasnio, na taj način, ni investitor ni Podgorica, ne bi bili oštećeni, a stanari zgrada ispod Ljubovića bi dobili mnogo.

“Glavni grad je dozvolio i nijemo posmatrao višegodišnje devastiranje prostora ispod Ljubovića, a sve po detaljnom urbanističkom planu (DUP) “Zabjelo – Ljubović”, koji je izrađen davne 2009. Godine”, rekao je Rakčević.

Rakčević je kazao da Glavni grad, 11 godina nije bio u stanju da donese novi planski dokument, koji bi sagledao trenutno stanje u prostoru i sanirao mnoge nedostatke.

“Zbog toga je upravo Glavni grad jedini i direktni krivac što se prostor ispod Ljubovića devastirao u toj mjeri, pa je sada krajnje vrijeme da Glavni grad počisti sopstveni nered i preduzme neophodne korake, kako bi se izbjegla nova urbanistička katastrofa, čije će posljedice direktno trpjeti građani i građanke”, ocijenio je Rakčević.

On je kazao da se GP URA godinama bori za građansko “pravo na grad”, odnosno za kolektivnu moć nad urbanim planiranjem i razvojem Glavnog grada.

“Mi ćemo tu borbu i nastaviti, sve dok Podgorica ne krene da se razvija prema potrebama građana, a ne prema interesima investitora i krupnog kapitala” rekao je Rakčević.

Stanarka kvarta ispod Ljubovića, Jovana Cimbaljević agenciji MINA kazala je da su stanari okolnih zgrada organizovali peticije za zaustavanje gradnje zgrade u kvartu ispod Ljubovića, koju su proslijedili Glavnom gradu i da planiraju da je dostave svim nadležnim organima.

Kao je objasnila, nekoliko puta su kontaktirali komunalnu policiju i inspekciju ne dobijajući konkretan odgovor.

„Oni su se sam javili na telefon ali nikad nijesu izašli na lice mjesta da sami konstatuju i sankcionišu uzročnike naših svakodnevnih problema. Takođe, već jednom je peticija u decembru prošle godine nošena u opštinu ali niko nije dao nikakav odgovor ili bar neko rešenje“, rekla je Cimbaljević.

Cimbaljević je kazala da stanari zgrada od nadležnih treže hitno zaustavljanje radova na spornoj parceli 82 kao i da se kazne odgovoni.

„Mi tražimo da se izmjenom DUP-a na tom prostoru riješe već postojeći problemi kao što je nedostatak zelenih površina, parking prostora i mjesta za igru i odmor, da se zaustavi dalja devastacija oko brda Ljubović“, rekla je Cimbaljević.

Kako je kazala, zahtjevi stanara su i da se izmjeni DUP, uz javnu raspravu i u skadu sa osnovnim životnim potrebama.

Cimbaljević je rekla da su stanari zgrada kontaktirali arhitekte i pravnike, ali da su još u procesu provjeravanja kompletne dokumentacije.

„Nadamo se da će sve to biti samo jedan loš san i da ćemo ovdje dobiti park u kojem će naša djeca moći da se igraju i druže, kao što smo i mi kad smo bili mali i imali mnogo više zelenila nego što je sad“, zaključila je Cimbaljević.

Iz Glavnog grada nijesu odgovorili na pitanja Agencije MINA u vezi sa izgradnjom stambenog objekta ispod Ljubovića.

Najčitanije

Oštar sedmični pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte prošle sedmice su pale oko sedam odsto jer...