fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović: Put ka EU biće nastavljen još brže i sigurnije

Radulović: Put ka EU biće nastavljen još brže i sigurnije

Podgorica, (MINA) – Put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) biće nastavljen još brže i sigurnije, najavio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i dodao da su članstvo u Uniji, kredibilno savezništvo u NATO i profesionalizacija diplomatske službe ciljevi resora na čijem je čelu.

On je u okviru video kampanje „Potpisujem“, koju povodom 100 dana realizuje Vlada, naveo da su ciljevi Ministarstva vanjskih poslova i intenziviranje i unapređenje bilateralne saradnje sa zemljama regiona i jačanje mehanizama ekonomske diplomatije.

“U narednom periodu će još brže i sigurnije biti nastavljen put ka EU, čije članstvo, prema posljednjim anketama, želi oko 80 odsto građana“, poručio je Radulović.

U prethodnih 100 dana, kako je kazao, pored intenziviranja bilateralnih veza sa susjedima, saveznicima i partnerima, uspostavljeni su i intenzivni kontakti sa predstavnicima evropskih institucija, pri čemu je jasno i nedvosmisleno potvrđena puna podrška članstvu Crne Gore u EU.

„Sa ponosom ističemo činjenicu da su prve inostrane posjete učinjene upravo Berlinu i Budimpešti. To je jasna poruka da smo spremni da aktivnosti na spoljnopolitičkom planu intenziviramo i nastavimo ka političkom Zapadu gdje vjerujemo da pripadamo“, rekao je Radulović.

On je podsjetio da je tokom posjete Njemačkoj potvrđen, a kasnije i održan onlajn sastanak predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i njemačke kancelarke Angele Merkel, što je, smatra on, vanserijski uspjeh crnogorske diplomatije.

„Realizovane su posjete Mađarskoj i Njemačkoj. Crnu Goru su posjetili ministri vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i Slovačke. Održani su sastanci sa gotovo svim ambasadorima zemalja koje imaju diplomatsko-konzularna predstavništva u Crnoj Gori“, naveo je Radulović.

Kako je kazao, prema zatečenom stanju, više od 50 odsto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava su bila politička imenovanja, iako Zakon o vanjskim poslovima jasno govori da nekarijerne diplomate mogu činiti do 30 odsto diplomatske mreže.

„Mi raskidamo sa tom lošom praksom, i gradimo odgovornu i profesionalnu diplomatiju – diplomatiju u službi svih naših građana“, poručio je Radulović.

Govoreći o vakcinaciji protiv koronavirusa, on je istakao da postoji svakodnevna komunikacija ne samo sa evropskim partnerima, već sa svim državama u cilju kontinuiranog obezbjeđenja vakcina.

Radulović je kazao da je u vremenu pandemije savezništvo u NATO dodatno ojačano, a donacijama u jeku krize, Alijansa je pokazala solidarnost i jedinstvo.

On je naveo da je NATO donirao Crnoj Gori 20 respiratora i potrošni materijal za respiratore.

Radulović je rekao da je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, načelno dogovoreno da će NATO uplatiti 400 hiljada EUR pomoći za nabavku magnetne rezonance i rendgena za Opštu bolnicu u Beranama.

Kako je naveo, ukupna vrijednost pomoći je oko 700 hiljada EUR.

„Razvijaćemo bliske odnose sa svim našim susjedima sa kojima dijelimo prošlost, ali i ono što je mnogo važnije – zajedničku evropsku budućnost, na međusobnom uvažavanju i principima suverenosti i nezavisnosti“, kazao je Radulović.

Najčitanije