fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a

Radulović na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a

Podgorica, (MINA) – Šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović učestvovaće na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, koji će danas i sjutra biti održan u Rigi.

Iz Ministarstva vanjskih poslova je saopšteno da će sastanku u Letoniji prisustvovati visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku, Žozep Borelj i ministri vanjskih poslova Švedske i Finske.

Tokom sastanka će, kako je najavljeno, biti održana sesija posvećena Zapadnom Balkanu na kojoj će se razmatrati situacija u regionu i evroatlantska perspektiva država Zapadnog Balkana u skladu sa zaključcima junskog Samita NATO-a.

„Radulović će ponoviti značaj inicijative da Zapadni Balkan, kao strateški važan, bude više prisutan na agendi Alijanse, i naglasiti značaj održavanja teme politike otvorenih vrata visoko na njenom dnevnom redu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da agenda sastanka predviđa i sagledavanje najvažnijih pitanja vezanih za evroatlantsku bezbjednost, kao i narednih koraka u implementaciji zaključaka junskog, a u susret Samitu u Madridu naredne godine.

Planirani su i razgovori na temu neproliferacije, razoružanja i kontrole naoružanja, i sljedećeg Strateškog koncepta, dok će drugog dana biti održana sesija s Gruzijom i Ukrajinom, kao i posebna sesija o Avganistanu.

Kako su kazali iz MVP-a, učešće Radulovića na sastanku u Letoniji biće prilika da se prioriteti Crne Gore u okviru Alijanse dodatno afirmišu, kao i za brojne bilateralne susrete s ministrima vanjskih poslova članica i zvaničnicima NATO-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije