fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović: EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana

Radulović: EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA) – Zapadni Balkan je važna karika Evrope, a Evropska unija (EU) nepotpuna slagalica bez tog važnog dijela koji joj danas nedostaje, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na 14. Dubrovnik Forumu pod nazivom “(Post) pandemijska geopolitika: Zajedno u podijeljenom svijetu”.

Radulović učestvuje na Forumu na poziv šefa diplomatije Hrvatske Gordana Grlića Radmana.

On je, u okviru panela „Međunarodna zajednica i Zapadni Balkan: kako okončati karantin”, rekao da Crna Gora, kao NATO članica ostaje vjerna svojim principima.

„To su mir i stabilnost u regionu, evropske vrijednosti i glavni vanjskopolitički cilj – članstvo u EU“, kazao je Radulović, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Iz MVP su naveli da je fokus Foruma uticaj pandemije na geopolitičke odnose i globalnu ekonomiju, kao i prioriteti i smjernice za post-pandemijski oporavak i izlazak iz krize.

Prema riječima Radulovića, upravo je EU tokom teškog razdoblja zdravstvene krize bila mjesto na kome su generisani solidarnost i razumijevanje.

Govoreći o zemljama koje su pružile pomoć tokom COVID 19 krize, on je istakao da je bez obzira na iznos, zahvalnost Crne Gore ista, jer, kako je naveo, namjera je ta koja ima najveću vrijednost.

„„Zajedno u podijeljenom svijetu“, kako stoji u naslovu ovogodišnjeg Foruma, priča je baš o toj namjeri i važnosti zajedništva jer je pandemija usporila određene političke i ekonomske mehanizme na globalnom nivou“, kazao je Radulović.

Zato, kako je naveo, mora se reagovati odlučno i nastaviti reforme na temeljima onoga što je dobro učinjeno u prošlosti.

„Uloga EU i međunarodne zajednice u reformskom procesu zemalja Zapadnog Balkana, bez sumnje ima veliku važnost“, kazao je Radulović, dodajući da izvještaje Evropske komisije ne bi trebalo shvatati kao kritiku, već kao najbolji savjet za ostvarenje cilja – članstva u Uniju.

Radulović se, kako je saopšteno, osvrnuo na značaj kohezije zemalja Regiona u periodu oporavka i izlaska iz krize, kao i na njegovu važnost u evropskom kontekstu, što potvrđuje Ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan.

Forum je otvorio premijer Hrvatske Andrej Plenković, a učestvovali su predstavnik EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku, Žozep Borelj, kao i ministri vanjskih poslova Malte, Slovačke, Slovenije, Albanije, Grčke, Češke, Sjeverne Makedonije i Letonije.

Uz Grlića Radmana, na političkoj konferenciji učestvovali su i posebni evropski predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i druge diplomate.

U saopštenju se navodi da se Radulović tokom Foruma, kao i na njegovim marginama, sastao sa zvaničnicima zemalja regiona i EU.

„Tokom susreta sa generalnim sekretarom Unije za Mediteran, Naserom Kamelom, istaknuta je posvećenost naše zemlje dobrosusjedskoj, kao i saradnji unutar regionalnih i međunarodnih organizacija, a razmijenjena su mišljenja o načinima daljeg unapređenja na bilateralnoj ravni“, kazali su iz MVP.

Navodi se da je Radulović, u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Letonije, Edgarsom Rinkevičsom, rekao da očekuje da će bilateralna saradnja biti dodatno osnažena poboljšanjem epidemioloških prilika, čemu će doprinos dati i novoimenovana ambasadorka te države u Crnoj Gori, Agnese Kalnina.

„Tokom susreta prenesena je spremnost za dalje jačanje političkih kontakata i dijaloga na najvišem i visokom nivou“, dodaje se u saopštenju.

Radulović je, nakon susreta u Atini u aprilu, razgovarao u Dubrovniku sa šefom grčke diplomatije, Nikosom Dendiasom.

„U razgovoru su potvrđeni dobri i prijateljski odnosi dvije države, koji su praćeni intenzivnim političkim dijalogom na najvišem nivou. Još jednom je istaknuta jaka podrška Grčke evropskim ciljevima Crne Gore“, kazali su iz MVP.

Dodaje se da je, tokom sastanka sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, Kristianom Šmitom, potvrđena podrška Crne Gore njegovom mandatu nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Posebno je ukazano da je stabilan region preduslov prosperiteta svih zemalja koje ga čine i da je podrška EU u integracionim procesima uslov za ekonomski, infrastrukturni i svaki drugi razvoj regiona“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

jakov milatović, vaskrs, čestitka

Milatović: Vaskrs da podstakne na jedinstvo među svima koji teže dobru

Podgorica, (MINA) - Predsjednike Crne Gore Jakov Milatović čestitao je Vaskrs građankama i građanima...