fbpx
NaslovnicaCrna GoraProtesti širom Crne Gore zbog obljube devetogodišnje djevojčice

Protesti širom Crne Gore zbog obljube devetogodišnje djevojčice

Podgorica, (MINA) – U više crnogorskih gradova danas će biti ogranizovani protesti građana, nakon što je prije nekoliko dana u Podgorici obljubljena devetogodišnja djevojčica.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji kazala je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti da će okupljanja građana biti organizovana u Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Budvi, Baru i na Cetinju.

“U Podgorici je u 16 sati i 30 minuta, Baru u 17 sati i 30 minuta, Nikšiću u 16 sati i 30 minuta. To su uglavnom glavni gradski trgovi. Vjerujem da će biti još gradova”, navela je Mihailović.

Ona je rekla da je važno pokazati da će djeca biti zaštićena.

“Vjerujemo da će ovo imati vrlo jasnu poruku. Ovdje pričamo o ljudskim pravima, o nečemu što vrlo lako možemo da riješimo, o nečemu što je neophodno da bi naša djeca bila sigurna”, kazala je Mihailović.

Kako je navela, pozivaju se svi građani koji žele da se pridruže da sa sobom ponesu plišanu igračku i da je ostave tokom, ili nakon okupljanja.

Mihailović je kazala da u Crnoj Gori postoji neka vrsta registra osoba osuđenih za krivična djela protiv polne slobode učinjenih nad djecom.

“Mi smo sa Ministarstvom pravde dogovarali da se oformi registar. Tu ima dosta neriješenih pritanja, kako da bude organizovan, ko može da mu pristupi, da li da bude javan”, rekla je Mihailović.

Ona je poručila da registar treba unaprijediti.

“Sa druge strane imamo veliki broj koraka koji su neophodni da bi uopšte mogli da kažemo da su djeca zaštićena. Počev od izuzetno niskih kazni. Imali smo kaznu od deset mjeseci”, kazala je Mihailović.

Ona je govorila o slučaju dječaka od 13 godina kojeg je više puta silovao njegov nastavnik od 64 godine, a koji je za to dobio devet godina zatvora.

“Djevojčicu od 12 godina je seksualno zlostavljao čovjek od 47 godina, za šta je dobio deset mjeseci kazne. Djevojčicu od deset godina seksualno je zlostavljao čovjek od 46 godina, kazna jedna godina zatvora”, navela je Mihailović.

To su, kako je kazala, zaista neprimjerene kazne.

Najčitanije