fbpx
NaslovnicaCrna GoraProsvjetarima koeficijent za obračun zarada uvećan 20 odsto

Prosvjetarima koeficijent za obračun zarada uvećan 20 odsto

Podgorica, (MINA) – Prosvjetnim radnicima od 1. januara naredne godine koeficijenti za obračun zarada biće uvećani 20 odsto, predviđeno je Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) koji su danas potpisali predstavnici Ministarstva i Sindikata prosvjete.

Tim Ugovorom predviđeno je da zarade prosvjetnim radnicima do kraja 2025. godine budu uvećane za 45 odsto.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović rekao je i da će koeficijent zarada u prosvjeti od 1. januara 2024. godine biti veće za još deset odsto, a od 1. januara 2025. dodatnih deset odsto.

“Time dobijamo ono što su prosvjetni radnici tražili da 1. januara 2025. godine plata ne bude manja od hiljadu EUR”, rekao je on.

Vojinović je rekao da su u GKU ušle i obavezne jubilarne nagrade, kao i uvećanje koeficijenata za higijeničarke od 45 odsto.

On je kazao da će prema novom GKU koeficijent zarade domarima, ložačima, vozačima i magacionerima biti uvećan 25 odsto.

Vojinović je dodao da će zaposlenima na poslovima pripremanja hrane koeficijent zarade biti uvećan 25 odsto.

On je naveo da vaspitači, medicinske sestre koji rade u vrtićkim grupama koji pohađa broj djece procentualno veći od 20 odsto u odnosu na broj propisanih, mogu očekivati dodatno uvećanje od tri odsto.

Vojinović je rekao da stručni saradnici u obrazovnim ustanovama koju pohađa između hiljadu i 1,5 hiljada učenika mogu očekivati dodatnih tri odsto, a ukoliko rade u ustanovama koje imaju više od 1,5 hiljada učenika dodatnih pet odsto.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da GKU potpisan kompromisnim radom.

“Kada se prave kompromisi nijedna strana ne može biti u potpunosti zadovoljna. Nijesmo ni nezadovoljni, koeficijent za narednu godinu veći je 20 odsto, a i za 2024. i 2025. godinu imamo predviđeno uvećanje”, kazao je on.

Božović je rekao da nijesu dobili sve što su tražili da se potpisivanjem GKU ne završava priča već da njihova sindikalna borba tek predstoji.

“Nijesmo dobili 45 odsto odjednom, pa je kompromisno rješenje bilo da tih 45 odsto dobijemo iz tri dijela. Do kraja 2025. godine imaće povećanje od 45 odsto koje smo tražili, jer ovo nije prosto sabiranje procenata”, rekao je on.

Božović je pojasnio da će od 2025. godine plate prosvjetnim radnicima biti uvećane oko 300 EUR.

Vojinović je, odgovarajući na pitanje novinara o zaradama profesorima Umjetničke škole Andre Navara koji platu nijesu primili četiri mjeseca, kazao da su sve ugovorne obaveze Ministarstva tom pravcu realiozvane.

On je rekao da su predstavnici Ministarstva imali sastanke sa profesorima i da će uraditi sve kako bi se taj problem riješio.

“To nije pitanje za Ministarstvo prosvjete, finansijski ugovor prema njima je ispoštovan”, naveo je Vojinović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije