fbpx
NaslovnicaCrna GoraPromovisanje vladavine prava i razmjena iskustava doprinos pravosuđu

Promovisanje vladavine prava i razmjena iskustava doprinos pravosuđu

Podgorica, (MINA) – Razmjena iskustava i upoređivanje praksi o nezavisnosti i transparentnosti sudova, komunikaciji sa javnošću i pomoći koju mogu da pruže strankama u postupku, dragocjeni su za rad pravosuđa, ocijenila je vršiteljka dužnosti (v.d.) predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Vučković.

Ona je to kazala na Konferenciji predsjednika vrhovnih sudova Centralne i Istočne Evrope, u Prištini.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, Vučković je bila moderatorka sesije “Pristup pravdi” na kojoj su panelisti razgovarali o korišćenju tehnologija koje mogu pomoći strankama u sudskim postupcima, poput ročišta na daljinu ili daljinskog podnošenja dokumenata.

“Razmjena iskustava i upoređivanje praksi o nezavisnosti i transparentnosti sudova, komunikaciji sa javnošću i pomoći koju mogu da pruže strankama u postupku, dragocjeni su za rad crnogorskog sudstva”, ocijenila je Vučković.

Kako je saopšteno, panelisti su razgovarali i o koracima koje sudovi preduzimaju kako bi pomogli strankama koje se same zastupaju i kreću kroz sudski sistem.

“Neki od njih su brošure ili priručnici koji pojašnjavaju sudski sistem, kao i kompjuterski kiosci koji im mogu dati odgovore na pitanja i obrasce potrebne u postupku”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su teme bile i pružanje pravnih savjeta okrivljenima, dozvole sudova ne-advokatima da zastupaju stranke u parnici i iskustva stečena tokom pandemije koronavirusa, koja su, kako se navodi, poboljšala pristup pravdi.

U saopštenju se navodi da su moderatori 14. Konferencije predsjednika vrhovnih sudova bili i potpredsjednica Vrhovnog suda Slovenija Marijeta Švab Širok, sudija Vrhovnog suda Albanije Asim Vokši, predsjednica Vrhovnog suda Litvanije Danguole Bubliene i predsjednica Vijeća za vanredne revizije Vrhovnog suda Poljske Joana Lemenska.

Kako se dodaje, fokus ostalih sesija bio je na postupcima koje sudovi praktikuju kako bi povećali nezavisnost u odnosu na druge grane vlasti, mjerama za smanjenje broja zaostalih predmeta, kao što su kontinuirana suđenja i medijacija.

Fokus je bio i na načinma na koji sudovi javnosti saopštavaju sudske odluke u cilju suzbijanja netačnih informacija u medijima i na društvenim mrežama i modelima pomoću kojih bi sudovi mogli koristiti vještačku inteligenciju (Al) da poboljšaju svoj rad.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije