fbpx
NaslovnicaCrna GoraPristup pravdi ne smije biti narušen ni tokom pandemije

Pristup pravdi ne smije biti narušen ni tokom pandemije

Podgorica, (MINA) – Pristup pravdi ne smije biti narušen ni u krizi uzrokovanoj pandemijom Covid 19, poručeno je sa video konferencije ministara pravde EU – Zapadni Balkan, koja je organizovana u okviru njemačkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva pravde, ministri su na sastanku razgovarali o uticaju hitnih mjera preduzetih za ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na funkcionisanje pravosuđa.

„Zajednički je prepoznata nužnost da se osigura kontinuirano funkcionisanje pravosuđa sa imperativom garancije poštovanja temeljnih prava“, kaže se u saopštenju.

Ministar pravde Zoran Pažin kazao je da Crna Gora i njeno pravosuđe od početka COVID 19 pandemije preduzimaju sve moguće korake „kako bi u ovim, za moderno čovječanstvo dosad neviđenim okolnostima, pravo na pravično suđenje i pravo na odbranu bili zagarantovani“.

On je istakao i da su, uprkos činjenici da je zbog virusa došlo do vanrednog priliva predmeta, osnovni sudovi na nivou polugodišnjeg rada ostvarili veoma ohrabrujuću stopu od čak 95 odsto efikasnosti.

Ministri su, kako je saopšteno, potvrdili da, čak i u doba krize, treba poštovati prava na pravično suđenje i prava na odbranu osumnjičenih i optuženih osoba.

Oni su ukazali na porast nasilja u porodici tokom pandemije i konstatovali da podrška i zaštita žrtava porodičnog nasilja zahtijevaju posebnu pažnju i mjere.

Pažin je kazao da pitanje široke upotrebe digitalnih komunikacija za održavanje suđenja otvara niz pitanja zbog postojanja zabrinutosti za očuvanje ključnih načela sudskog postupka.

Kako je naveo, otvara se i pitanje zaštite prava na pristup sudu onim građanima koji nisu u dovoljnoj mjeri informatički osposobljeni da učestvuju u onlajn suđenju.

„Navedena pitanja ističu potrebu za izmjenom propisa i stvaranjem sigurne internet aplikacije, kako bi se obezbijedio veći prostor za upotrebu novih komunikacionih tehnologija, koje bi građanima u kriznim vremenima omogućile lakše i brže sprovođenje pravde“, ocijenio je Pažin.

Govoreći na temu pristup pravdi u eri digitalizacije, on je istakao da Crna Gora preduzima napore u oblasti razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija u pravosuđu, s ciljem unaprjeđenja efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti rada pravosudnih organa.

To je, kako je kazao, u skladu sa Strategijom za IKT u pravosuđu 2016 – 2020 čiji će nastavak biti Program za IKT u pravosuđu 2021 – 2023 čije se usvajanje očekuje ovog mjeseca.

Prema riječima Pažina, napori Crne Gore prepoznati su i u posljednjem Izvještaju Evropske komisije.

On je kazao da je jedna od ključnih funkcionalnosti u okviru strateškog dokumenta koji uređuje oblast IKT u pravosuđu i-fajling /e-Fileing/.

„Radi se o sistemu koji će nakon elektronske identifikacije dozvoliti da stranka ima uvid u sve sudske predmete u kojima se pojavljuje u bilo kojoj ulozi. Na ovaj način pristup pravdi biće jednostavniji, brži i lakši za sve građane Crne Gore“, pojasnio je Pažin.

Ministri EU i Zapadnog Balkana zaključili su da se prilikom primjene digitalnih rješenja moraju osigurati osnovna prava i procesna načela, poput prava na pravično suđenje, i usaglasili sljedeće korake u pravcu digitalizacije pravosudnih sistema.

„EU je i na današnjem sastanku potvrdila svoju kontinuiranu finansijsku i tehničku podršku partnerima sa Zapadnog Balkana u daljem razvoju digitalnih alata za savremeniji pravosudni sistem“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije

jakov milatović, vaskrs, čestitka

Milatović: Vaskrs da podstakne na jedinstvo među svima koji teže dobru

Podgorica, (MINA) - Predsjednike Crne Gore Jakov Milatović čestitao je Vaskrs građankama i građanima...