fbpx
NaslovnicaCrna GoraPreko 40 odsto građana smatra da država ide u dobrom pravcu

Preko 40 odsto građana smatra da država ide u dobrom pravcu

Podgorica, (MINA) – Više od 40 odsto građana Crne Gore smatra da se država kreće u dobrom pravcu, pokazalo je istraživanje nevladine organizacje Centar za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR.

Izvršni direktor DAMAR-a Vuk Čađenović rekao je da je istraživanje sprovedeno od 22. do 30. januara na uzorku od 1.004 ispitanika.

On je kazao da je na pitanje u kom pravcu se kreće Crna Gora, 42,1 odsto građana odgovorilo u dobrom, a 9,3 odsto u veoma dobrom.

Da se Crna Gora kreće u pogrešnom pravcu smatra 25 odsto ispitanika, dok 15,7 odsto građana smatra da se država kreće u veoma pogrešnom pravcu.

Čađenović je rekao da 32,6 odsto građana smatra da je situacija u državi stabilna, a 18,4 odsto da se država polako ali sigurno razvija.

On je kazao da 16,1 odsto smatra da je zemlja u stagnaciji, 13,3 odsto ispitanih smatra da je u kriznoj situaciji dok 7,2 odsto građana misli da je država na ivici katastrofe.

Čađenović je rekao da 50,5 odsto građana misli da je rad Vlade za prvih 100 dana u skladu sa očekivanjima, 12,5 odsto je reklo da je iznad svih očekivanja dok je za 28,1 odsto građana rad Vlade ispod svih očekivanja.

Ocjenjujući rad Vlade na skali od jedan do pet, Ćađenović je rekao da prosječna ocjena za Vladu u prvih 100 dana 2,7.

Odgovarajući na pitanje o karakteru Vlade, 53,9 odsto građana je reklo da je on reformski a 46,1 stagnirajući.

Čađenović je kazao da 70,6 građana smatra da Vlada ima sekularni karakter, a 29,4 odsto klerikalni.

On je dodao da 61,3 odsto ispitanih smatra da je karakter Vlade pomiriteljski a 38,7 revanšistički.

Građani smatraju da na zapošljavanje ili napredovanje najviše utiču srodstvo, prijateljstvo sa članovima Vlade. Slijedi partijsko članstvo, nacionalna pripadnost, obrazovanje i iskustvo i vjersko opredjeljenje.

Istraživanje je pokazalo da 60,4 odsto građana ne podržava odluku Vlade da ukine uživo prenos sjednica, a 20,6 odsto podržava taj potez.

Čađenović je naveo da 41,5 odsto građana djelimično vjeruje premijeru Milojku Spajiću, dok mu uopšte ne vjeruje 32,5 ispitanih.

Istraživanje je pokazalo da građani smatraju da u najvećoj mjeri politiku Vlade određuje dogovor vladajuće većine odnosno 26,7 odsto ispitanih.

Da Spajić u najvećoj mjeri određuje politiku smatra 26,5 odsto građana, slijedi njegov Pokret Evropa sad sa 10,8 odsto.

Da zapadne ambasade u najvećoj mjeri utiču na politiku vlade smatra 8,4 ispitanih, slijedi koalicija Za budućnost Cene Gore (ZBCG) sa pet odsto i Demokrate i Srpska pravoslavna crkva sa po 3,8 odsto.

Izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević je rekla da rekonstrukciju Vlade u koju bi ušla koalicija ZBCG ne podržava 51,9 odsto ispitanih a 28,7 odsto podržava.

Uljarević je kazala da 24,5 odsto ispitanih smatra da ulaskom ZBCG neće doći do promjene u unutrašnjoj i spoljnoj politici Crne Gore, dok 21,2 odsto građana smatra da će doći do promjena.

Da će doći do promjena ali samo u spoljnoj politici smatra 8,9 odsto ispitanih, a 23,2 misli da će doći do promjena u unutrašnjoj politici.

Na pitanje da li treba uvesti vjeronauku u škole, 55,7 odsto građana je odgovorilo da ne treba.

Uljarević je rekla da 56,3 odsto ispitanih smatra da su opravdani zahtjevi prosvjetnih radnika o povećanju plata, a 35,2 misli da nijesu.

Ona je rekla da 52,9 odsto građana misli da je opravdan zahtjev nemedicinskog kadra za uvećanje zarada, dok 40,1 odsto smatra da plate ne treba povećavati.

Uljarević je rekla 40,5 odsto građana smatra da specijalni državni tužilac može pokrenuti postupke protiv političara za koje se sumnja da su prekršili zakon, dok 20 odsto njih smatra da ne može jer je zavisan od vlasti, a 26,3 misli da može “jer za njega nema nedodirljivih”.

Ona je navela da 37,2 odsto građana misli da bivaju procesuirani samo oni iz vlasti Demokratske partije socijalista, dok je odgovor “i jedne i druge” dalo 34,4 odsto ispitanih.

Uljarević je rekla da je 43,6 odsto građana reklo da je djelimično informisani o programu Evropa sad 2, a 37,5 odsto ispitanih nije informisano.

Istraživanje je pokazalo da 35,9 odsto ispitanih vjeruje će taj program biti realizovan a 38,3 odsto smatra da neće.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...