fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredložiće produžetak roka za rad Odbora za izbornu reformu

Predložiće produžetak roka za rad Odbora za izbornu reformu

Podgorica, (MINA) – Članovi Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu predložiće Skupštini produžetak roka za rad tog privremenog tijela, dogovoreno je na današnjoj sjednici Odbora.

Kopredsjedavajući Odbora iz Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević rekao je da je, osim predloga za produžetak roka rada, dogovoreno da bude formirana radna grupa za izradu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

U toj radnoj grupi će, kako je pojasnio, učestvovati predstavnici svih političkih partija i klubova poslanika koji su zastupljeni u Odboru, kao i predstavnici akademske zajednice i nevladinog (NVO) sektora.

“Treći zaključak današnje sjednice je da članovi Odbora iz reda NVO i akademske zajednica zajedno sa stručnom službom i članovima Odbora iz reda poslanika predlože za usvajanje strukturu i sastav preostalih radnih grupa koje ćemo usvojiti na sjednici iduće sedmice”, rekao je Rakočević.

Na dnevnom redu današnje sjednice bili su mapa puta i plan dinamike rada Odbora.

Rakočević je kazao da će u skladu sa navedenim zaključcima upodobiti mapu puta, koju će usvojiti na nekoj od narednih sjednica.

Rakočević je tokom diskusije rekao da je, bez obzira na to što Odbor nije radio tri mjeseca, doprinio dobijanju pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za oblast vladavine prava (IBAR) koje se očekuje, komunicirajući sa predstavnicima Evropske komisije (EK) u Briselu.

On je istakao da bi do kraja redovnog zasijedanja, odnosno do 31. jula, fokus rada Odbora trebalo da bude na Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, budući da je to ključni prioritet i zahtjev EK.

Rakočević je ocijenio da bi na plenumu trebalo predložiti produžetak roka za rad Odbora.

“Vjerujem da to neće škoditi našem cilju, jer kada završimo rad na Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja tek nas čeka veliki posao na drugim zakonima“, dodao je Rakočević.

On je predložio da se parlamentu podnese inicijativa i o proširenju djelokruga rada Odbora sa nekoliko važnih zakona koji dotiču izborna prava, kao što su Krivični zakonik, Zakon o predsjedniku, medijski zakoni.

Kopredsjednik Odbora iz Pokreta Evropa sad (PES), Vasilije Čarapić, kazao je da Mapa puta može da bude “lična karta Odbora”.

“Da znamo da možemo s tim da se predstavljamo i našim partnerima koji prate rad Odbora i građanima, i da kažemo da smo stavili svoj potpis i dali glas za nešto što planiramo da uradimo. Povećavamo odgovornost svih, tako da u slučaju neuspjeha kao što je to bilo u ranijim sazivima možemo slobodno da kažemo da smo mi krivi, a ne neko drugi”, naveo je Čarapić.

On rekao je da je predložena dinamika rada Odbora racionalna i da očekuje da do 31. decembara, do kada je rok za završetak rada, mogu doći do svih zakonskih rješenja.

Izvršni direktor Centra za demokratski tranziciju Dragan Koprivica smatra da je predloženi plan rada Odbora u smislu rokova nerealan.

„Ako sad odaberemo da je ovo dinamika, iz iskustva mogu reći da je 98 odsto nećemo ispoštovati. Predlažem da, prije nego se utvrdi ovaj document, ozbiljno korigujemo datume i da na plenumu zatražimo da se vrijeme predviđeno za rad Odbora produži za pola godine“, rekao je Koprivica.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanja, Zlatko Vujović smatra da su rokovi za rad i pripremu zakonskih rješenja nerealni, te da moraju biti fleksibilniji.

„Teško je predložiti neki realan rok. Predložio bih da prvo formiramo radne grupe, a da onda predsjednici tih radnih grupa daju predloge rokova u kojem se radni zadaci mogu realizovati, jer se bavimo ogromnom materijom“, rekao je Vujović.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić istakao je da Odbor treba da intenzivira rad na svim poljima.

“Treba što prije formirati radne grupe ma koje bi se prebacile nadležnosti i kako bi ubrzali aktivnosti”, naveo je Anđušić i dodao da, sagledavajući političku situaciju, nije optimista da će Odbor napraviti dobar posao.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević rekao je da nije realno da se u datim rokovima završi sav posao, čak i ukoliko ulože svoj maksimum.

Poslanik PES-a Boris Pejović kazao je da je u interesu partije koju predstavlja dobijanje nove Državne izborne komisije (DIK) i da ne misli da postoje bilo kakve prepreke da se to ostvari.

“Predložićemo da već na sljedećoj sjednici Administrativnog odbora pokrenemo ovu temu i ne vidim nijedan razlog zbog čega ne bismo to formalizovali. To je u interesu PES jer mi nemamo nijednog člana u DIK-u”, naveo je on.

Poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović istakla je da je nesporno da se rad Odbora mora produžiti.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin smatrao je da danas treba usvojiti Mapu puta na način da se izbrišu datumi završetka rada, odnosno da ne razmatraju Plan dinamike rada.

„Kada usvojimo Mapu puta, treba da donesemo zaključak gdje Odbor upućuje svim klubovim poslanika da dostavi u roku od pet dana predloge za formiranje radnih grupa i za koja zakonska rješenja, i drugi zaključak da se uputu Skupštini za produženje roka rada Odbora”, naveo je Rovčanin

Docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović, koja je pridruženi član Odbora, kazala je da rokovi nijesu nerealni, nego da je Odbor nefunkcionalan.

Odbor nije zasijedao od 2. aprila, a uslov dijela opozicije za nastavak rada bilo je povlačenje prinudne uprave u Šavniku, što je Vlada učinila 6. juna.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije