fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredali inicijativu za ocjenu ustavnosti Temeljnog ugovora

Predali inicijativu za ocjenu ustavnosti Temeljnog ugovora

Podgorica, (MINA) – Socijaldemokratska partija (SDP) predala je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora između Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je, na konferenciji za novinare, da je ta partija i prilikom prihvatanja “iz Beograda “izdiktiranog Temeljnog ugovora”, upozoravala na formalne i suštinske probleme koje je taj ugovor imao sa pravom i pravdom.

“Očigledno da je smijenjenoj Vladi bilo važnije da ugodi SPC i da joj da i ono što joj ne pripada, nego da se zemlja okrene evropskim integracijama i rješavanju nagomilanih socijalnih, ekonomskih i političkih problema”, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da se sada, kada je Ustavni sud ponovo u funkciji, otvara mogućnost vođenja legalnog postupka za obaranje, kako je navela, neustavnog ugovora koji je potpisala Vlada.

“I mi tu mogućnost želimo odmah da iskoritimo. Mi smo to obećali, i u skladu sa tim postupamo”, kazala je Vuksanović Stanković.

Kako je navela, u izradi inicijative koristili su brojna kritička mišljenja i argumentaciju iznijetu od eminentnih institucija, nevladinih organizacija i pravnih stručnjaka, koji su uoči potpisivanja snažno zastupali stav da je ugovor neustavan i nezakonit.

“Na osnovu prezentovanih činjenica i svega što smo jasno naznačili u inicijativi jasno je: Temeljni ugovor sa SPC je u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore u svojoj ukupnosti, kao i u pojedinim odredbama”, istakla je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, i u preambuli, i u više od polovine članova ugovora radi se o neusklađenosti sa pravnim sistemom, što je, kako je navela, sasvim dovoljno da se taj ugovor poništi.

“U preambuli, na primjer, Vlada je neustavno preuzela nadležnosti države u cjelini, jer u tekstu ugovora na više mjesta obavezuje Crnu Goru kao državu u cjelini. To je suprotnoi članu 100 Ustava”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je navela da je neustavno i nezakonito rješenje iz preambule, kojim se utvrđuje da je Vladi i državi Crnoj Gori pravni osnov za potpisivanje ugovora pravoslavno kanonsko pravo i Ustav SPC.

“Državni organi crpe svoje nadležnosti i obaveze iz Ustava i zakonskih propisa Crne Gore, a ne iz kanona vjerskih organizacija. To je suprotno članu deset i 14 Ustava”, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da u članu dva Vlada, jemčeći SPC javnopravana ovlašćenja, ponovo krši Ustav na dva načina, preuzima nadležnosti koje pripadaju Skupštini, jer Ustav kaže da se javnopravna ovlašćenja prenose zakonom.

“Takođe, krši se i princip jednakosti, jer se drugim vjerskim zajednicama ne daju ova ovlašćenja”, dodala je Vuksanović Stanković.

Ona je navela da je isti princip i sa članovima sedam, osam, deset i 12, koji govore o obavezi državnih organa da svoje Ustavom i zakonom utvrđene nadležnosti i odgovornosti sprovode ili po zahtjevu SPC, ili moraju da traže dozvolu, saglasnost od SPC.

“Zato je izuzetno važno da Ustavni sud razmatra ovu inicijativu i da, bez ikakvih pritisaka, potpuno nezavisno, samo na osnovu iznijetih pravnih argumenata što prije donese odluku”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je naglasila da SDP nema ništa protiv da se sa SPC zaključi ugovor.

“Snažno smo za to da sve vjerske zajednice budu jednake pred zakonom i Ustavom. To smo rekli i povodom formiranja Vlede koja je izgubila povjerenje u parlamentu. Ali ovo je, pored ostalog, i pitanje vladavine prava”, pojasnila je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da jedno osjetljivo i značajno pitanje, kao što je odnos Crne Gore i SPC, ne smije biti uređeno na neustavan i nezakonit način, kako je urađeno aktulenim ugovorom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije