fbpx
NaslovnicaCrna GoraPravo glasa u Budvi ima 19.042 građana

Pravo glasa u Budvi ima 19.042 građana

Podgorica, (MINA) – Pravo glasa u Budvi ima 19.042 građana, što je za 133 više u odnosu na broj birača u biračkom spisku u toj opštini po kome su održani prethodni izbori 11. juna, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz MUP-a su, povodom odluke predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva za 26. maj, kazali da broj birača u biračkom spisku u toj opštini po kome su održani prethodni izbori 11. juna prošle godine iznosi 18.909.

„Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Budva na dan 26. mart ove godine je 19.042“, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su rekli da uvid u birački spisak birač može ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Budva, svakim radnim danom od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu.

„Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

Iz MUP-a su kazali da, na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

„S obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište“, rekli su iz tog Vladinog resora.

Kako su naveli, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište.

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

Iz MUP-a su kazali da birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i za kvalifikovani elektronski potpis, koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem tog portala mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

„Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti“, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su naveli da se uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi na internet stranici https://ca.elk.gov.me

„U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije