fbpx
NaslovnicaCrna GoraPravo glasa u Andrijevici ima 3.827 građana

Pravo glasa u Andrijevici ima 3.827 građana

Podgorica, (MINA) – Pravo glasa u Andrijevici ima 3.827 građana, što je za 23 manje u odnosu na broj birača u biračkom spisku u toj opštini po kome su održani izbori u junu prošle godine, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz tog Vladinog resora su, povodom Odluke predsjednika Jakova Milatovića o raspisivanju izbora u Andrijevici za 2. jun, kazali da je broj birača u Andrijevici po kom su održani prethodni izbori bio 3.850.

Iz MUP-a su podsjetili da građani uvid u birački spisak mogu ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Andrijevica, svakim radnim danom od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili pasoš.

“Filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance Andrijevica, u vrijeme održavanja izbora, 2. juna, radiće od sedam do 20 sati, kako bi građani bili u mogućnosti da preuzmu identifikaciona dokumenta, za čije izdavanje su zahtjev podnijeli u prethodnom periodu”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako se dodaje, birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

“Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa”, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su istakli da birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

“Napominjemo da je, kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me

Iz MUP-a su kazali da su, uoči izbora, oformili „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.

“Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je jedinstveni broj 19820 besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.

„Call-centar“ MUP-a radiće od sjutra svakog dana, od osam do 15 sati, dok će u u uoči izbora, u petak i subotu, raditi od osam do 20 sati.

Na dan izbora, u nedjelju, “Call-centar” će raditi od sedam do 20 sati.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Predsjednik države Jakov Milatović, kurban bajram, čestitka

Milatović čestitao Kurban bajram

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je vjernicima islamske vjeroispovijesti Kurban...