fbpx
NaslovnicaCrna GoraPozvali na ukidanje karantina i testiranje povratnika

Pozvali na ukidanje karantina i testiranje povratnika

Podgorica, (MINA) – Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvali su Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) i ministra zdravlja Kenana Hrapovića da odmah obezbijede testiranje svih osoba u karantinu i njihovo puštanje u kućnu samoizolaciju do prijema rezultata testa.

U saopštenju koje potpisuju izvršne direktorke CGO i HRA, Daliborka Uljarević i Tea Gorjanc Prelević, navodi se da će jedino takvo postupanje spriječiti dalje neopravdano razlikovanje (diskriminaciju) u odnosu na osobe koje su takođe došle u Crnu Goru iz država sa povećanim obimom zaraze (više od 25 oboljelih na 100 hiljada).

“A kojima je omogućeno da u Crnu Goru uđu privatnim jahtama i avionima, sa testovima koji nijesu stariji od dva dana, ili drugim posebnim dozvolama, bez upućivanja u karantin ili samoizolaciju, kao i u odnosu na one koji su smješteni u samoizolaciju ili su pušteni iz karantina prije isteka roka od 14 dana, a da nijesu čekali rezultate testiranja”, kaže se u saopštenju, prenosi RTCG.

Iz tih nevladinih organizacija (NVO) su na tu diskriminaciju ukazali i kroz primjer sistemskog kršenja prava crnogorskih pomoraca koji trenutno čine najveći broj osoba u karantinu.

CGO i HRA ukazuju na, kako navode, neujednačenu, nejasnu i zabrinjavajuću praksu zdravstveno-sanitarnih inspektora da proizvoljno skraćuju pojedinim osobama period boravka u karantinu na manje od 14 dana, koliko je propisano naredbom od 29. maja i kako preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, a bez pratećeg obrazloženja.

Prema njihovim riječima, očigledno je da mjera karantina nije neophodna, kao i da nijesu svi jednaki pred zakonom, što govori u prilog zahtjevu da se svi odmah testiraju i puste u samoizolaciju do dobijanja rezultata testa.

“Imajući u vidu vijest da je Institut za javno zdravlje nabavio dovoljnu količinu testova, apelujemo da se na državnim granicama organizuje testiranje o trošku države (za državljane i rezidente), a uz nadoknadu i za sve ostale, da se rezultati sačekaju u kućnoj izolaciji i da se obustavi zatvaranje ljudi u karantine”, poručili su iz tih NVO.

Najčitanije