fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotpisan višemilionski grant za rekonstrukciju tri zdravstvene ustanove

Potpisan višemilionski grant za rekonstrukciju tri zdravstvene ustanove

Podgorica, (MINA) – Ministar zdravlja Vojislav Šimun potpisao je danas ugovor o dodjeli bespovratnih dva miliona EUR sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za rekonstrukciju tri zdravstvene ustanove.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, biće rekonstruisani Klinički centar Crne Gore (KCCG) i opšte bolnice (OB) u Bijelom Polju i na Cetinju, u cilju unapređenja energetske efikasnosti ovih objekata.

„Za potrebe Ministarstva zdravlja EBRD je izradila i studiju izvodljivosti za ovaj projekat i dodatno opredijelila milion EUR za konsultantsku podršku u pripremi tendera, izvođenja i nadzora radova“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su podsjetili da je ministar finansija Novica Vuković 28. juna potpisao ugovor o kreditu sa EBRD za potrebe finansiranje projekta rekonstrukcije javnih zdravstvenih ustanova.

„Ukupni investicioni trošak renoviranja bolnica uključenih u investicioni program iznosi 12 miliona EUR, pri čemu je KCCG-u opredijeljen iznos od 7,084,533 EUR, OB Cetinje 1,377,958 EUR i OB Bijelo Polje 2,783,802 EUR“, precizira se u saopštenju.

Šimun je kazao je da posrijedi izuzetno važan projekat za crnogorsko zdravstvo, imajući u vidu starost zdravstvene infrastrukture u državi.

On je zahvalio predstavnicima EBRD-a na realizaciji kreditnog aranžmana u iznosu od ukupno 15 miliona EUR, namijenjenih za finansiranje projekta.

„Jedan od strateških ciljeva ministarstva kojim rukovodim, jesu upravo novi kapitalni projekti i obnova postojećih zdravstevnih ustanova, pa smo tako pored realizacije programa MEEP 1 i 2, uvrstili i ovaj projekat“, kazao je Šimun.

On je naveo da ga posebno raduje što su projektom obuhvaćeni KCCG, kao krovna institucija crnogorskog zdravstva, sa ulaganjem od oko sedam miliona EUR.

„Ali i OB Danilo Prvi, na Cetinju, kao bolnica sa najdužom tradicijom u Crnoj Gori, sa procijenjenom vrijednošću od gotovo 1,4 miliona eura i OB Bijelo Polje, za koje su opredijeljena preostala sredstva preko 2,7 miliona EUR“, dodao je Šimun.

Prema njegovim riječima, osim očiglednog benefita u domenu uštede energije, važno je istaći da će se rekonstrukcijom ovih bolnica dobiti poboljšanje uslova rada za zdravstvene radnike, kao i komforniji i sigurniji boravak za pacijente.

On je naglasio da je to što je EBRD obezbijedila tri miliona eura granta za studije izvodljivosti i potrebe troškova za eksperte koji rade na ovom projektu, znak povjerenja i dobre saradnje Ministarstva zdravlja sa tom uglednom evropskom institucijom.

Šef kancelarije EBRD-a za Crnu Goru, Remon Zakarija, kazao je da su zadovoljni što potpisuju sporazum o grantu u okviru Programa energetske efikasnosti Evropske unije (EU) za region, koji, kako je dodao, označava prvi projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama u Crnoj Gori, podržan od EBRD-a.

„Očekuje se da će ovaj projekat otvoriti put za dalja ulaganja EBRD-a u javne zgrade, od čega će koristi imati i građani i životna sredina“, rekao je Zakarija.

Kroz poboljšanje energetske efikasnosti i održivosti, renovacije će, kako je dodao, unaprijediti infrastrukturu bolnica, poboljšati kvalitet vazduha u zatvorenim prostorijama i povećati nivo udobnosti — ključne faktore za zdravstvene ustanove.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Ingve Engstrom, pozdravio je investiciju koja će doprinijeti boljem kvalitetu zdravstvenog sistema i Zelenoj agendi.

„Radujemo se kontinuiranoj i ambicioznoj agendi Crne Gore u oblastima obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti u javnim zgradama, predviđenoj u EU Reformskoj agendi za Crnu Goru, a u skladu sa ciljevima talasa renoviranja EU“, rekao je Engstrom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije