fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanici danas neće raspravljati o Predlogu zakona o oduzimanju imovine

Poslanici danas neće raspravljati o Predlogu zakona o oduzimanju imovine

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta neće danas raspravljati o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djetnošču, već im je za to ostavljen rok do kraja vanrednog zasijedanja.

Na sjednici je usvojen dnevni red, nakon čega je predsjednica parlamenta Danijela Đurović odredila pauzu.

Ona je podsjetila da je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu ranije pozvao Skupštinu da na današnjoj sjednici utvrdi predloženi dnevni red, a da nakon toga odredi pauzu.

Na taj način, kako je pojašnjeno, daće se prostor Radnoj grupi da razmotri predložena zakonska rješenja i kreira suštinska unapređenja teksta Predloga zakona.

Kako je Đurović navela, Odbor je formirao Radnu grupu za unapređenje Predloga izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djetnošču.

“U toku smo vanrednog zasijedanja, utvrdili smo dnevni red, i obaveza nam je da se o navedenoj tački izjasnimo do kraja vanrednog zasijedanja, što znači 28. februara u ponoć”, kazala je Đurović.

Ona je navela da će, cijeneći odluke Odbora, koje su podržane i jednoglasno usvojene od svih njegovih članova, odrediti pauzu kako bi Radna grupa imala mogućnosti da radi.

“Ali svakako uz obavezu i dogovor da se do kraja ovog vanrednog zasijedanja nastavi sjednica Skupštine, kako bismo se izjasnili o predlogu zakona koji nam je dostavila Vlada”, kazala je Đurović.

Vlada je Predlog zakona o oduzimanju imovine utvrdila u decembru prošle godine, a zahtjev da se taj akt razmatra na posebnoj sjednici Skupštine podnio je premijer Dritan Abazović.

Predloženim zakonom propisano je da se od učinioca krivičnog djela može oduzeti imovina ako je stečena kriminalnom djelatnošću, a njena ukupno procijenjena vrijednost iznosi najmanje 50 hiljada EUR, ako je potvrđena optužnica za krivična djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

Vlada je u međuvremenu utvrdila amandmane na Predlog izmjena Zakona kojima je predviđeno da se postupak trajnog oduzimanja imovinske koristi može pokrenuti i nakon donošenja naredbe o sprovođenju istrage, kada postoji dovoljan stepen sumnje da je ona stečena kriminalnom djelatnošću.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije