fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanici da izaberu sudije Ustavnog suda

Poslanici da izaberu sudije Ustavnog suda

Podgorica, (MINA) – Pokušaj izlaska iz političke i institucionalne krize pravnim nasiljem imaće dalekosežne posljedice na društvo, saopštili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i pozvali poslanike da izaberu sudije Ustavnog suda i počnu sa sprovođenjem izbornih reformi.

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević kazala je da će pokušaj izlaska iz političke i institucionalne krize pravnim nasiljem, zaštita pravnog poretka kroz kršenje zakona ili Ustava, kreativnost u tumačenju i kreiranju pravila, i pokušaj blokade legalno izabranih vlasti, imati dalekosežne posljedice na društvo.

“I predstavlja siguran put u eskalaciju tenzija i nastavak političke i institucionalne nestabilnosti”, dodala je ona.

Prema riječima Kovačević, nijedna parlamentarna većina formirana u više prethodnih godina nije uspijevala da se dogovori o legalnom putu za rješavanje nagomilanih problema u društvu, “ali zato jeste o nelegalnim prečicama koje su nas na kraju dovele do situacije u kojoj jesmo”.

“Jedini način koji može preduprijediti neželjene scenarije jeste zakonit izbor sudija Ustavnog suda i sprovođenje izborne reforme”, poručila je Kovačević.

Ona smatra da društvena energija svih dobronamjernih pojedinaca, partija, udruženja, nevladinih organizacija, akademske zajednice mora biti usmjerena ka ostvarivanju tog cilja.

“Prečica ka demokratiji nema, i do sada nijesu izmišljene”, poručila je Kovačević.

Ona je ocijenila da odgovornost za situaciju u kojoj se nalazi Crna Gora nesumnjivo snosi 81 poslanik.

“Koji su svojim činjenjem i nečinjenjem doveli društvo i državu u situaciju da su kršenje zakona, sumnjivi pravni poduhvati, oduzimanja prava građana, nepoštovanje volje izražene na izborima postali prihvatljivi načini za rješavanje međupartijskih konflikata”, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, svakodnevno opravdavanje takvog ponašanja, svakodnevni doprinosi podrivanju demokratije i demokratskih procesa kojima svjedočimo.

“Legalizacija pravnog nasilja i “odbrane” demokratije nedemokratskim metodama postalo je ozbiljna prepreka razvoju društva i našim integracionim stremljenjima”, rekla je Kovačević.

Kovačević je kazala da je umjesto toga društvo dovedeno u stanje povišenih tenzija.

“Koje, ako pogledamo dešavanja u Šavniku tri sedmice zaredom, vrlo lako mogu preći i u fizičke sukobe”, dodala je ona.

Kovačević je navela da je u posljednjih godinu dobijeno niz neustavnih i nezakonitih koraka kojima je demokratski ambijent dodatno narušen, počev od neustavnog odlaganja izbora i nelegalnih izbora predsjednika opština i lokalnih vlasti bez ikakvog legitimiteta.

“Načina na koji je potpisan temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, zatim prekrajanja izbornih jedinica u toku izbornog procesa, sage o imenovanju mandatara, pokušaja oduzimanja ustavnih ovlašćenja predsjednika zakonima”, dodala je Kovačević.

Kako je rekla, sve to, i još mnogo drugih stvari, stavilo je Crnu Goru na mapu nestabilnih društava koje predstavljaju problem i sebi i drugima.

“Zato građanke i građani, bez obzira na političku pripadnost, svu svoju energiju treba da usmjere ka poslanicima i pomognu im da konačno shvate da se problemi ne rješavaju stalnim kreiranjem novih”, navela je Kovačević.

Ona je kazala da je to jedini pravi i ispravan način za odbranu volje izražene na minulim izborima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije