fbpx
NaslovnicaCrna GoraPorfirije iznenađen što Krivokapić nije potpisao Temeljni ugovor

Porfirije iznenađen što Krivokapić nije potpisao Temeljni ugovor

Podgorica, (MINA) – Patrijarh srpski Porfirije iznenađen je namjerom crnogorskog premijera Zdravka Кrivokapića da ne potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), što je, kako je saopšteno iz SPC-a, bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu.

Na sajtu SPC-a je, poslije ponoći, objavljeno da je Porfirije sinoć, u Patrijaršijskom dvoru, primio Кrivokapića, i da su sastanku prisustvovali mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop šumadijski Jovan i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Navodi se da su, u prijepodnevnim satima istog dana, predstavnici Svetog Arhijerejskog Sinoda i crnogorske Vlade u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

„Predstavnici Vlade iz Podgorice su, potom, potvrdili da će u poslijepodnevnim časovima Кrivokapić doći u Beograd da bi sa njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ista namjera Кrivokapića Porfiriju potvrđena usmeno iz Кabineta predsjednika Vlade Crne Gore.

„Poslije višečasnovnog odlaganja i obavještavanja predstojatelja Srpske crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21 sat Кrivokapić je stigao na dogovoreni sastanak“, navodi se na sajtu SPC-a.

Krivokapić je, kako su kazali, iznio nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti.

„Njegova Svetost je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namjere premijera Кrivokapića da ne potpiše Ugovor, što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Porfirije i prisutni arhijereji „izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj SPC i njenog vjernog naroda“.

„S obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim vjerska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije“, dodaje se u saopštenju.

Iz SPC su poručili da ta crkva „i njen vjerni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja“.

Najčitanije