fbpx
NaslovnicaCrna GoraPorast broja Bošnjaka pokazatelj uspješne politike BS

Porast broja Bošnjaka pokazatelj uspješne politike BS

Podgorica, (MINA) – Porast broja građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Bošnjaci, pokazatelj je uspješne politike Bošnjačke stranke (BS) na planu ostvarivanja ustavom zagarantovanih manjinskih prava, saopšteno je iz te partije.

Iz BS su kazali da su rezultati popisa, prema kojima se 9,45 odsto građana izjasnilo da su Bošnjaci, potpuno opravdali programsko zalaganje BS u prethodnom periodu.

“BS je i osnovana s ciljem da kroz svoje djelovanje dovede do suštinske ravnopravnosti svih građana, pripadnika svih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, u svim segmentima društva i svim javnim politikama”, navodi se u saopštenju BS.

Iz te stranke su poručili da su zadovoljni što je porastao broj pripadnika bošnjačkog naroda i dodali da vjeruju da će to doprinijeti stvaranju pretpostavki za puno korišćenje posebnih manjinskih prava i sloboda u cilju zaštite identiteta bošnjačkog naroda, pojedinačno i u zajednici sa sunarodnicima.

“Porast broja naših sunarodnika treba u praksi da znači i djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu, autentično predstavljanje u državnom i lokalnim parlamentima, srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne i lokalne vlasti, za šta se BS zalaže punih 18 godina”, naveli su iz BS.

U toj partiji su, kako su kazali, ubijeđeni da je broj građana Crne Gore koji, na osnovu opšteprihvaćenih definicija nacije, pripadaju bošnjačkom nacionalnom identitetu veći.

“Ali su se, iz različitih razloga, izjasnili drugačije, što jeste njihovo ljudsko i ustavno pravo, ali je i rezultat višedecenijske asimilacije kojoj je bošnjački narod bio izložen”, dodaje se u saopštenju BS.

Navodi se da je trend rasta građana bošnjačke nacionalnosti nešto što će se nastaviti i u narednom periodu.

Iz BS su ukazali i da se pozitivan trend bilježi i kod korišćenja bosanskog jezika.

Oni su poručili da je uspješno sproveden popis stanovništva još jedan korak na planu postizanja dijaloga o najvažnijim pitanjima u odnosima vlasti i opozicije.

“Podsjećamo da je BS, tada kao jedna od vodećih opozicioni partija, dala značajan doprinos da dođe do dogovora oko uslova za održavanje popisa”, navodi se u saopštenju.

U BS smatraju da je realizacija popisa, uz dobre mehanizme kontrole i provjera, pokazala zrelost crnogorskog društva.

“Danas imamo najnovije podatke koji će u narednom periodu, između ostalog, biti korišteni za kreiranje strategija daljeg društveno-ekonomskog razvoja Crne Gore”, ocijenili su iz BS.

Kako su naglasili, zabrinjava i trend iseljavanja iz pojedinih djelova Crne Gore.

“To smo prepoznali kao veoma ozbiljan problem kojim smo se bavili u prethodnom periodu i kojim ćemo se baviti u mandatu ove Vlade, ali i u narednom periodu”, naveli su iz BS.

Oni su kazali da će fokus njihovih politika u narednom periodu, pored nacionalne emancipacije Bošnjaka i zaštite i unaprjeđenja manjinskih prava, biti i očuvanje biološke supstance naroda kroz stvaranje boljih uslova za život na sjeveru Crne Gore.

“I zaustavljanje trenda iseljavanja uopšte, ali i trenda depopulacije Bošnjaka koji traje više od jednog vijeka”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije