fbpx
NaslovnicaCrna GoraPopis odgoditi na pola godine

Popis odgoditi na pola godine

Podgorica, (MINA) – Matica crnogorska zatražila je da popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori bude odogođen na šest mjeseci, kako bi bili obezbijeđeni neophodni mehanizmi za njegovu punu kontrolu i transparentnost.

Iz Matice su pozvali međunarodnu zajednicu da insistira da Vlada odogodi popis i ispuni neophodne uslove za održavanje legitimnog popisa, radi uspostavljanja minimuma neophodnog društvenog povjerenja.

U apelu, koji će biti poslat svim relevantnim adresama u Crnoj Gori i inostranstvu, Matica navodi da razumije potrebu održavanja redovnih periodičnih popisa stanovništva, prije svega u cilju donošenja odgovarajućih demografskih, ekonomskih i ostalih politika važnih za svako društvo.

„Zato zahtijevamo da se najavljeni popis stanovištva odogodi na period od pola godine, kako bi se u međuvremenu obezbijedili neophodni mehanizmi za njegovu punu kontrolu i transparentnost“, piše u apelu.

Navodi se da je cilj odagađanja da popis ne izazove produbljivanje društvene krize, već da dobije što veći legitimitet.

„U suprotnom će u Crnoj Gori neminovno doći do eskalacije političke i društvene krize“, ocijenili su iz Matice crnogorske.

Oni su rekli da teret odgovornosti ostaje na odlazećoj Vladi koja može odogoditi popis i, kako su naveli, otkloniti veliki rizik koji on u ovom trenutku nosi za crnogorsko društvo.

Kako su kazali iz Matice, preporuke i praksa relevantnih međunarodnih statističkih institucija i političkih adresa pokazuju da popis treba organizovati u uslovima pune stabilnosti, funkcionalnih i legitimnih institucija, izbjegavajući preklapanje s izbornim procesom i periodom konstituisanja nove vlasti.

Prema njihovim riječima, Crna Gora i crnogorsko društvo se, nasuprot tome, nalaze u institucionalnoj, političkoj i društvenoj krizi.

„Državom rukovodi Vlada koja je izgubila legitimitet, a formiranje nove nije izvjesno“, piše u apelu.

Navodi se da, nakon izbora održanih 11. juna, Skupština nije funkcionalna i ne obavlja svoje nadležnosti.

Iz Matice crnogorske kazali su da u takvim, neredovnim uslovima, Vlada premijera Dritana Abazovića namjerava da sprovede popis stanovništva u Crnoj Gori.

Kako su rekli, izostajanje prakse sa prethodnih popisa, kada je Statistički zavod Evropske unije (EUROSTAT) nadzirao kompletnu popisnu proceduru uz učešće opozicije s odgovarajućim mehanizmima kontrole, ostavlja prostor za moguće manipulacije i nepovjerenje, uz visoki rizik da će do njih i doći.

„Političko djelovanje vlasti u proteklom trogodišnjem periodu, usmjereno protiv građanskog, a pogotovo crnogorskog nacionalnog korpusa, njegovih temeljnih vrijednosti i institucija, osnovano nas vodi do zaključka kako je prvenstveni cilj organizatora popisa manipulacija identitetskim pitanjima“, naveli su iz Matice crnogorske.

Prema njihovim riječima, pokazatelj te namjere je i agresivna propaganda srpskih nacionalističkih snaga.

Iz Matice crnogorske kazali su da organizovanje tako netransparentnog popisa, u zadnjim danima funkcionisanja 43. crnogorske Vlade, iskazuje namjeru da se falsifikuje demografska slika crnogorskog društva u korist ciljeva „srpskog sveta“.

„Nacionalističke i klerikalne snage, predvođene Srpskom pravoslavnom crkvom, ohrabrene rezultatima posljednja dva izborna ciklusa i uticajem u vlasti, žele zadati završni udarac građanskoj Crnoj Gori utemeljenoj na Ustavu iz 2007. godine“, ocijenili su iz Matice crnogorske.

U Matici crnogorskoj smatraju da je za regularno sprovođenje popisa neophodno i najvažnije obezbjeđivanje pune kontrole kompletnog popisnog procesa od vlasti i opozicije, na paritetnoj osnovi, na opštinskom i državnom nivou.

Za regularno sprovođenje popisa, kako su naveli, neophodni su kreiranje i funkcionalna primjena digitalne platforme koja će obezbijediti elektronsku provjeru podataka iz popisne liste svakom crnogorskom građaninu i popisanoj odobi.

„Neophodni su i nadzor i kontrola popisa od strane EUROSTAT-a“, kazali su iz
Matice crnogorske.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije