fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: Neophodno zajedništvo svih koji žele sačuvati Crnu Goru

Živković: Neophodno zajedništvo svih koji žele sačuvati Crnu Goru

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori hitno treba zajedništvo svih koji je žele sačuvati kao nezavisnu, građansku, sekularnu i antifašističku državu, poručio je predsjednik Savjeta Građanske inicijative 21. maj, Miodrag Živković.

On je kazao da se Crna Gora već dvije godine nalazi na otvorenom velikosrpskom udaru, i da je izložena neviđenom mrcvarenju i urušavanju svih vrijednosti i temelja na kojima je sazdana.

Prema riječima Živkovića, urušava se građanski karakter države, a svetosavski vjerski fanatizam zamjenjuje sekularno uređenje.

„Istorijski revizionizam i obračun sa antifašizmom sve više liči na pakao koji nijesmo mogli ni zamisliti, a naši okupatori su zvijerski udarili i u temelje našeg međuvjerskog i međunacionalnog sklada sa namjerom da od ove zemlje ne ostane ništa do zgarišta“, kazao je Živković.

Kako je naveo, za sve koji su se nadali i vjerovali da će vlada Dritana Abazovića biti drugačija od prethodne apostolske, pa i zbog toga što su je podržale građanske, evropske i crnogorske stranke, ne smije više biti iluzija.

„Jer je ova vlada mnogo opasnija i gora za Crnu Goru od vlade koju je naslijedila“, dodao je Živković.

On je ocijenio da Abazovićeva vlada „uz potpuno odsustvo stida i odgovornosti demonstrira neviđenu odanost i vjernost velikosrpskom projektu, čineći sve da od Crne Gore napravi još jednu srpsku zemlju“.

„Ugovor koji žele potpisati sa crkvom Srbije i na taj način, državnim potpisom ovjeriti da nikada nijesmo postojali ni kao država, ni kao narod, samo je posljednja kap u prepunoj čaši, zbog koje više ne smijemo stojati skrštenih ruku kao nijemi posmatrači sopstvene propasti“, upozorio je Živković.

On je kazao da je i sam, prije godinu, zagovarao izlazak na buduće izbore u dvije kolone, smatrajući to najboljim rješenjem za Crnu Goru.

„Vjerovao sam u minimum demokratskih uslova na tim izborima i, naravno, nijesam vjerovao da će do danas u ovolikoj mjeri razgraditi sve vrijedno u ovoj zemlji. Danas je, nažalost, naša realnost mnogo drugačija. Slika i prilika današnje Crne Gore je mnogo, mnogo sumornija“, naveo je Živković.

Prema njegovim riječima, ankete za ispitivanje javnog mnjenja koje su radili u posljednjoj godini ubjedljivo i nedvosmisleno govore u prilog zajedničkog i jedinstvenog nastupa svih građanskih, crnogorskih i evropskih snaga.

Sada je, kako je kazao, više nego jasno da se Crna Gora može odbraniti i spasiti od velikosrpskog udara samo zajedništvom, dogovorom i predanošću svih onih koji je vole i poštuju.

„Zato je važno da više ne gubimo vrijeme u ispraznoj politici u kojoj sve dublje tonemo. Nije ovo partija šaha kako neki vole da kažu, a i ako jeste, moramo biti svjesni da nam prijeti mat“, istakao je Živković.

On je rekao da je u pitanju borba za goli opstanak države i svih naroda koji u njoj žive i čine njeno najveće bogatstvo, i da to mora biti „pametna i mirna borba da spasimo ono što je naše i zbog nas i zbog svog potomstva“.

Prema riječima Živkovića, strašno je važno da tu poruku najdobranamjernije shvate sve političke stranke sa crnogorskog građanskog spektra, stranke koje zastupaju manjinske narode, nevladin sektor koji Crnu Goru doživljava svojom zemljom a ne tuđom prćijom i svi pojedinci koji mogu dati doprinos očuvanju svoje jedine domovine.

„Moramo se osloboditi svih sujeta i razloga koji su nas dijelili i sve stranačke interese staviti po strani. Domovina se ovog puta može i mora odbraniti zajedništvom, međusobnim razumijevanjem i poštovanjem, baš onako kako smo to uradili 2006. godine, kada smo obnovili nezavisnost“, poručio je Živković.

On je istakao da je najveća je odgovornost za tako značajan poduhvat na najvećim političkim subjektima, i dodao da želim da vjeruje da su shvatili ozbiljnost političkog trenutka „i da će najzad obuzdati svoju sebičnost i pravilnije gledati u sliku o sopstvenoj veličini i značaju“.

„Ako budemo zajedno, svi smo pobijedili i što je najvažnije, pobijedila je Crna Gora, a ako toga ne bude, svi smo gubitnici, a Crna Gora će nestati kao kap u moru “srpskog sveta”“, upozorio je Živković.

Kako je naveo, sa ujedinjenjem treba odmah krenuti.

„Zadnja je ura, na okup, svi građani kojima je ova zemlja u srcu, bilo da su Crnogorci, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati ili bilo koji drugi. Treba nam zajedništvo svih koji Crnu Goru žele sačuvati kao nezavisnu, građansku, sekularnu, antifašističku zemlju svih nas koji u njoj živimo“, poručio je Živković.

On je rekao da ne želi da vjeruje da taj koncept nije prihvatljiv za bilo koga ko Crnu Goru doživljava svojom domovinom.

„Ne smijemo više čekati što ćemo dobiti od svoje zemlje, ovoga puta mi moramo nešto uraditi za nju.
A, onda u tom jedinstvu koje sada uspostavimo, napravimo diskontinuitet sa svim dosadašnjim vladama, izaberimo najbolje što ova zemlja ima i najzad i zauvijek okrenimo ovaj brod u pravom smjeru, daleko od ovog užasa koji nas razara“, naveo je Živković.

On je upozorio da je vrijeme na izmaku.

„Svi na okup, jer će samo tako biti vječna Crna Gora“, zaključio je Živković u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije