fbpx
NaslovnicaCrna GoraU vladi nema mjesta za one koji ispred Crne Gore vide drugu...

U vladi nema mjesta za one koji ispred Crne Gore vide drugu državu

Podgorica, (MINA) – U novoj vladi nemaju što da traže oni koji, eventualno, ispred Crne Gore vide neku drugu državu, saopštile su Socijaldemokrate (SD) i poručili da neće biti popisa bez konsenzusa, niti njegove zloupotrebe za bilo čije partikularne političke interese.

Iz te partije su kazali da nova, 43. vlada, bez obzira na to što neko možda ima drugačije zamisli, mora prije svega biti evropska, evroatlantska, zasnovana na vrijednostima građanske, multivjerske, multinacionalne, antifašističke, sekularne Crne Gore.

“Spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika nove vlade mora biti potpuno usklađena sa EU i NATO savezom, što znači i da svi njeni konstituenti moraju jasno i nedvosmisleno da osude otvorenu agresiju Rusije na Ukrajinu”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, potencijalni konstituenti nove vlade moraju da prihvate činjenicu da neće, niti može biti privilegovanih vjerskih zajednica, bez obzira na preferencije pojedinaca.

“Kao i da neće biti popisa bez konsenzusa, niti njegove zloupotrebe za bilo čije partikularne političke interese”, kaže se u reagovanju.

Iz SD upozoravaju se da se o novim regionalnim inicijativama može da se razgovara, ali ne i da se Crna Gora gurne u bilo koju od njih, pogotovo u one “za koje smatramo da nijesu u skladu sa EU integracionim interesima Crne Gore”.

Ocjenjuje se da je najvažnije da svi potencijalni konstituenti nove vlade, a posebno oni na čije izjašnjenje mjesecima čeka, moraju da raščiste sa civilizacijskim stvarima, kako im ne bi palo na pamet da se premišljaju oko pitanja poput genocida u Srebrenici, na koja je sav demokratski svijet odavno dao odgovor.

“Naročito se moraju okanuti stava da se Crnogorci kao narod prvi put pominju 40-tih godina prošlog vijeka, te da se zbog izrečenog, ako misle da budu dio bilo kakve evropske većine, moraju makar ograditi od takvih retrogradnih suludih stavova”, kaže se u saopštenju.

Socijaldemokrate ističu da nova vlada neće i ne smije, poput odlazeće, uraditi bilo šta na štetu države Crne Gore i njenih građana.

“A oni koji, eventualno, ispred Crne Gore vide neku drugu državu, u toj vladi nemaju ta da traže. Jer u Vladi, ko god i kako god gledao, mogu biti samo oni koji, oko ovih pitanja, uključujući i još neka od vitalnog značaja za Crnu Goru, imaju jasno usaglašene stavove koje smo naveli”, navodi se u reagovanju.

IZ SD-a su poručili da su to pitanja oko kojih neće biti pogađanja.

“Ni sa SD-om, a ni sa građanskom, većinskom Crnom Gorom”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije