fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodnijeli prijavu VDT-u zbog odluke Osnovnog državnog tužilaštva

Podnijeli prijavu VDT-u zbog odluke Osnovnog državnog tužilaštva

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) podnio je danas Višem državnom tužilaštvu (VDT) pritužbu kojom zahtijevaju preispitivanje rješenja Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) o odbacivanju krivične prijave iz 2018. za falsifikovanja potpisa podrške predsedničkim kandidatima.

Iz te nevladine organizacije kazali su da su se obratili i rukovodiocu podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) i Tužilačkom savjetu (TS), sa zahtjevom za preispitivanje disciplinske odgovornosti tužioca u tom predmetu.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović kazala je da pozivaju VDT da hitno pokrene odgovarajuće procedure provjere postupanja tužilaca o njihovom krivičnoj prijavi iz 2018. godine i da o ishodu obavijesti javnost.

“Na višem tužilaštvu je dodatna odgovornost budući da nam i danas, pet godina nakon ovih događaja, građani prijavljuju iste zloupotrebe”, rekla je Papović.

Ona je kazala da od ishoda ovog procesa može umnogome zavisiti ponašanje tužilaštva u procesu koje se pokreće za sadašnje zloupotrebe.

Kako je Papović saopštila, CDT poziva ODT i TS da u najkraćem roku preispitaju odgovornosti tužilaca koji su radili u ovom predmetu.

“Imajući u vidu da je Zakonom o državnom tužilaštvu predviđen teži disciplinski prekršaj ukoliko tužilac bez opravdanog razloga ne postupa u predmetima u zakonom propisanim rokovima, a usled toga nastupi zastarjelost”, dodala je Papović.

Ona je kazala da je osnov za podnošenje tih pritužbi u formalnoj potvrdi o odbacivanju krivične prijave, koju su pet godina nakon njenog upućivanja dobili iz tužilaštva.

Kako je Papović navela, u toj prijavi se kaže da ta institucija od juna 2018. nije preduzimala procesne radnje u ovom slučaju, zbog čega je nastupila zastarelost krivičnog gonjenja.

“U obrazloženju za odbacivanje krivične prijave jasno se navodi da su grafolozi utvrdili da potpisi građana koji su se obratili CDT-u i u čije je ime podnijeta prijava nijesu autentični”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, krivična prijava je ipak odbačena jer je “nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja”.

Papović je podsjetila da su u kampanji za predsjedničke izbore 2018. posredovali u zaštiti prava skoro 800 građana čiji su potpisi falsifikovani, a lični podaci zloupotrebljeni.

“Takođe smo tužilaštvu predali prvu prijavu u ime 54 građana čiji su potpisi falsifikovani u ovom izbornom ciklusu”, rekla je Papović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije