fbpx
34.7 C
Podgorica
August 7, 2022.
NaslovnicaCrna GoraOcjenjuju ustavnost izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi

Ocjenjuju ustavnost izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi

Podgorica, (MINA) – Ustavni sud Crne Gore danas bi trebalo da raspravlja i ocijeni ustavnost izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da lokalni izbori u Podgorici i 13 opština budu raspisani istoga dana, najkasnije do 30. oktobra.

Poslanici crnogorskog parlamenta u dva navrata su usvajali ove izmjene zakona, podsjeća Pobjeda.

Prvi put 5. maja, ali ih je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Četiri dana nakon toga, u Skupštini su ponovo usvojene dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, pa je taj zakon predsjednik države shodno ustavnim odredbama potpisao.

Shodno odredbama ovog zakona, Đukanović je izbore koji su bili zakazani za jun u Podgorici, opštini u okviru Glavnog grada – Golubovcima, kao i u Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Šavniku, Danilovgradu, Baru, Bijelom Polju, Kolašinu i Žabljaku, Tivtu i Budvi, odgodio za 23. oktobar.

Centar za demokratsku tranziciju podnio je 11. maja, Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi koje se tiču odlaganja lokalnih izbora.

Oni smatraju da izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi nijesu usklađene sa drugim zakonima u pravnom sistemu Crne Gore, a naročito je važna neusklađenost sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika koji predstavlja zakon više pravne snage.

Promjene su, kako se ocjenjuje, pored neusklađenosti sa zakonima, u suprotnosti i sa članom 91 Ustava Crne Gore kojim se reguliše hijerarhija pravnih akata, odnosno precizira koji se akti usvajaju kvalifikovanim većinama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije