fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovaković Đurović: URA će glasati za izbor Jovanović

Novaković Đurović: URA će glasati za izbor Jovanović

Podgorica, (MINA) – Građanski pokret (GP) URA glasaće za izbor Maje Jovanović za vrhovnu državnu tužiteljku (VDT), najavila je politička direktorica te stranke Ana Novaković Đurović.

Ona je u intervjuu agenciji MINA kazala da u GP URA smatraju da je Jovanović u dva mandata na poziciji vršiteljke dužnosti /v.d./ VDT-a doprinijela početku suštinskih promjena u tužilaštvu.

Novaković Đurović je navela da je na predlog Jovanović imenovan i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, nakon čega je Specijalno državno tužilaštvo isporučilo konkretne rezultate.

“Uz ostale rezultate njenog rada tokom v.d. mandata, koji su rezultirali takođe važnim optužnicama i ozbiljnim odnosom prema svojoj poziciji i predstavljanju te pozicije u društvu, apsolutno smatramo da je u ovom trenutku zavrijedila našu podršku”, rekla je Novaković Đurović.

Upitana o stavu GP URA oko Milorada Markovića koji se pominje kao kandidat za VDT-a, ona je rekla da je Marković profesionalac i da nemaju nikakvih dilema ili negativnih komentara u odnosu na njegove kvalifikacije.

Kako je rekla, URA će se blagovremeno izjasniti o kandidaturi Markovića, kada ona bude na dnevnom redu.

Novaković Đurović je istakla da je Marković doprinio i izradi anti-mafija zakona, koji je pripremala 43. Vlada i, prema njenim riječima, na taj način je pokazao podršku važnim procesima koje treba otvoriti u državi.

“Nažalost, taj zakon nije usvojen i dalje smatramo da je njegovo prvovremeno usvajanje već moglo da da određene rezultate”, rekla je ona.

Novaković Đurović je kazala da GP URA do sada nije imao pregovore sa nekim iz vlasti oko imenovanja u pravosuđu.

Kako je navela, dijalog po tim pitanjima je neminovan i dogovor o imenovanjima u pravosuđu je za početak jedna od najvažnijih obaveza parlamenta, a u URA-i će se truditi da u tom procesu budu veoma konstruktivni, bez obzira što su opozicija.

“Taj dijalog treba da bude suštinski, imenovanja treba da budu kvalitetna, ne treba samo zbog brzine procesa praviti bilo kakve nezdrave kompromise”, naglasila je Novaković Đurović.

Ona je rekla da su političari na ozbiljnom zadatku da se riješi v.d. stanje u pravosuđu i onda da se otpočnu reforme koje su važne za oporavak cijelog društva.

“Sve ono što su bili napori 43. Vlade, koji su i detektovani od međunarodnih partnera, tu najprije mislim na rezultate u oblasti borbe protiv korupcije organizovanog kriminala, još ne mogu imati puni efekat, dok se reforme u pravosuđu ne sprovedu i dok te aktivnosti ne dobiju adekvatan epilog na sudovima”, istakla je Novaković Đurović.

Ona je rekla da očekuje da parlamentarna većina pokrene dijalog o imenovanjima u pravosuđu.

Novaković Đurović smatra da u predlozima kandidata za članove Sudskog savjeta ima kvalitetnih rješenja i da postoji prostor za dogovor.

Ona je najavila da će URA podržati izbor Irene Radović za guvernerku Centralne banke.

“Smatramo da njeno iskustvo, biografija, obnašanje pozicija na kojima je bila do sada apsolutno zavređuju našu podršku”, dodala je Novaković Đurović.

Ona je, govoreći o Zakonu o privremenom izdržavanju djece, kazala da izmjene tog zakona koje je predložila URA idu u pravcu deblokiranja Alimentacionog fonda.

Novaković Đurović je podsjetila da je URA na prethodnoj sjednici Skupštine tražila proširenje dnevnog reda predlogom izmjena tog zakona, ali da taj predlog nije usvojen.

“Mislim da su u pitanju isključivo političke kalkulacije, jer se zaista radi o jednom venredno važnom pitanju od javnog interesa”, rekla je Novaković Đurović.

Kako je kazala, tu se govori o djeci kojoj su potrebne isplate iz Alimentacionog fonda, zbog nebrige njihovih roditelja koji nijesu redovno uplaćivali alimentaciju, a u najvećem broju slučajeva time su pogođene i samohrane majke.

Novaković Đurović je navela da su se, nakon usvajanja tog zakona, pojavili problemi u primjeni i tumačanju nekih normi, zbog čega je od februara Alimentacioni fond blokiran.

Ona je kazala da je izmjene tog zakona pripremio Ženski klub prethodnog saziva Skupština, koji je i inicijalno zagovarao njegovo donošenje.

“Preuzeli smo na neki način predlog tih rješenja, samo u želji da što prije to bude na dnevnom redu, kako bi što prije Alimentacioni fond bio u funkciji. Međutim, nije se desilo”, rekla je Novaković Đurović.

Ona je navela da će za sjednicu u ponedjeljak ponovo tražiti proširenje dnevnog reda, a postignut je dogovor da taj predlog ide ispred opozicije.

“Očekujem da će se ovoga puta politički subjekti, posebno oni koji čine parlamentarnu većinu, lišiti bilo kakvih političkih isključivo kalkulacija u ovom dijelu, uvrstiti predlog ovog zakona u dnevni red, da ćemo izglasati izmjene i deblokirati Alimentacioni fond”, kazala je Novaković Đurović.

Govoreći o izmjenama Zakona o prenzijskom i invalidskom osiguranju, Novaković Đurović je podsjetila da je URA na prethodnoj sjednici tražila proširenje dnevnog reda i tim aktom ali, prema njenim riječima, to nije podržano jer su poslanici koji su bili protiv bili motivisani političkim, a ne javnim interesom.

“Uvrštavanjem u dnevni red mogli smo da otvorimo raspravu o tom zakonu i možda već da usvojimo izmjene i dopune”, dodala je Novaković Đurović.

Kako je rekla, URA pozdravlja dogovor između partnera u Socijalnom savjetu, iako je drugačije zakonsko rješenje i utvrđena je starosna granica od 65 godina za muškarce i žene i 15 godina radnog staža.

“Sindikati su prihvatili takvo rješenje, iako su se prevashodno zalagali za 64 kao starosnu granicu, ali i dalje smatramo da je naš predlog bio bolji i da je to određivanje starosne penzije posebno za žene, nepotrebno povećavati na 65”, istakla je Novaković Đurović.

Ona je, govoreći o reformi izbornog zakonodavstva, kazala da je to jedan od zadataka u procesu evropske integracije i nešto što je neophodno crnogorskom društvu.

“To će biti test za novi saziv parlamenta, jasno će se vidjeti da li je proces evropske integracije za nekoga samo deklarativno ili suštinsko opredjeljenje”, rekla je Novaković Đurović i navela da će GP URA, kao i od 2018. godine, učestvovati u izmjenama izbornog zakonodavstva.

Osim zakonodavstva u toj oblasti, kako je navela, jednako je važno završiti izgradnju profesionalnih i nezavisnih institucija.

“Dakle, osim zakona, paralelno moramo graditi institucije i uz sve to naravno i reforme u pravosuđu, jer bez njihovog profesionalnog rada i idealni zakoni neće biti dovoljni da sljedeći izbori budu organizovani u skladu sa svim standardima koje od nas očekuju međunarodni partneri”, dodala je Novaković Đurović.

Kako je kazala, činjenica je da je u Crnoj Gori od 2020. godine bolji ambijent za izbore, ali postoji niz pravnih praznina.

Novaković Đurović je rekla da je na ovoj generaciji političara velika odgovornost i da ne bi smjeli da propuste mogućnosti za odlučujući korak ka Evropskoj uniji (EU).

“Kad je u pitanju proces evropske integracije, neke ozbiljne reforme su već pokrenute. Prije svega mislim na oblast borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kojoj je 43. Vlada dala izuzetan doprinos”, navela je Novaković Đurović.

Ona je istakla da vjeruje da u institucijama ima dovoljno profesionalaca koji mogu obavljati važne i teške poslove na pravi način i u skladu sa zakonom.

“Obaveza političara je da stvorimo zakonski i institucionalni ambijent za to. Prilika je tu, što se tiče URA-e, mi smo i do sada naše sve aktivnosti usmjeravali u pravcu da Crna Gora bude sljedeća članica EU i tako ćemo nastaviti”, zaključila je Novaković Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Podgorici trofej u konkurenciji juniora

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Podgorice osvojili su titulu prvaka Crne Gore u konkurenciji juniora. Podgorica...