fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilović: Stanje u bezbjednosnom sektoru zabrinjavajuće

Milović: Stanje u bezbjednosnom sektoru zabrinjavajuće

Podgorica, (MINA) – Stanje u bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori je zabrinjavajuće, ocijenio je ministar pravde Andrej Milović i dodao da se sve optužbe na njegov račun zadržavaju na priči i politikanstvu.

On je, nakon radnog doručka sa novinarima, kazao da nije sporno samo što se iznose podaci iz gluve sobe, već što se potpuno pogrešno iznose i podaci i impresije.

“I onda to ne možete da demantujete do detalja. Ali, sreća je što su se već tri poslanika oglasila da demantuju i kažu da je to potpuna neistina“, naveo je Milović.

On je podsjetio da je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković najavio krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca zbog odavanja službenih tajni, nakon što su se u medijima pojavili detalji sa zatvorenog dijela sjednice tog skupštinskog tijela.

On je, odgovarajući na pitanje šta će konkretno biti tema vanredne sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kazao da danas pripremaju zahtjeve prema Vijeću i sektoru bezbjednosti.

Tema je, kako je rekao, zašto mu Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) i nadležne službe ne pružaju kontaobavještajnu zaštitu.

„Zašto, ukoliko unaprijed obavijestim o događaju gdje ću boraviti, a šef obezbjeđenja promptno obaviještava sva lica o mojim kretanjima, ja nakon toga nemam nikakav izvještaj, službenu zabilješku niti upozorenje da li se u mom okruženje našlo neko OKG lice”, naveo je Milović.

On je kazao da je šef Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predrag Šuković na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu rekao da ima dozvolu da iznosi podatke o njemu.

„Sad ćemo da vidimo ko mu je dao dozvolu“, naveo je Milović.

On je poručio da na ovome ne može da se završi.

„Rekao sam, otvorili su Pandorinu kutiju, mislim da su se preigrali, ugrozili su bezbjednost ministra pravde, štićene ličnosti, iznijeli su javno podatke o ministru pravde“, kazao je Milović.

Upitan za koga misli da je dao dozvolu Šukoviću, on je rekao da ne želi da misli i da institucije treba da rade svoj posao.

Na pitanje da li će kompletna sjednica Odbora za odbranu i bezbjednost dobiti epilog, Milović je odgovorio da voli epiloge i da zato sve pismeno i sa dokazima predaje tužilaštvu, za razliku od, kako je naveo, drugih koji ga optužuju na najprizemniji način, a ne predaju ništa tužilaštvu.

On je dodao da insistira na tome da se sve procesuira Specijalnom državnom tužiaštvu (SDT) i da se tamo vode postupci.

„Za sve što sam tvrdio, ispostavi se poslije određenog vremena da je tačno, kao i za praćenje i sve ostalo, sačekajte pola godine, godinu, da se završe svi predmeti i procesi, vidjecete da li je Milović govorio istinu“, naveo je on.

Upitan o stanju u bezbjednosnom sektoru, on je ocijenio da je ono zabrinjavajuće.

„Ako se ministar pravde, kao štićena ličnost, prati na način na koji se prati, ne obaviještava se o potencijalnim bezbjednosno-interesantnim (BIL) licima i kontaktima, ugroženostima potencijalnim, ako mu se iznose kretanja javno, zamislite onda čemu može da se nada građanin Crne Gore“, rekao je Milović.

Upitan o informaciji da je Šuković bio pripadnik sedme uprave ANB-a, Milović je kazao da je upravo to razlog zašto je bivši premijer Dritan Abazović odbio da otvori dosije „ozloglašene“ 7. uprave.

„Pitajte Abazovića zašto je odbio to da otvori i koga on štiti, i onda ćete zaključiti ko štiti mafiju, a ko se bori protiv nje“, naveo je Milović.

Na pitanje da li je u kontaktu sa BIL licima, a da to zna, on je odgovorio da ne postoji osoba u Crnoj Gori koja nije u kontaktu, širem, pasivnom, direktnom ili indirektnom, sa BIL licem.

Prema njegovim riječima, svako može biti tretiran kao BIL lice.

BIL lice, kako je naveo Milović, ne znači kriminalac, već to znači da ta osoba može da ima određeni kontakt sa OKG, osuđenim ili licima iz kriminalnog milljea.

„Jasno sam Šukovića pitao da li me ima u jednoj kriminalnoj djelatnosti, on je eksplicitno pred svjedocima rekao ne. To što su poći na neku slavu, svadbu, Šuković sjedi deset godina sa ljudima koji su iz OKG iz Budve“, kazao je Milović.

Upitan da li je pozvan na razgovor u Tužilaštvo zbog navoda iznijetih na sjedinici Odbora, on je odgovorio odrično.

„Jer sam jedina osoba koja je iznosila dokaze napismeno i predala ih SDT-u“, dodao je Milović.

Upitan o prvoj osuđujućoj presudi izrečenoj na osnovu Skaj komunikacije, on je rekao da se potvrdilo da je Skaj dokaz.

„Nema dileme da je Skaj dokaz, pribavljen je uz poštovanje zakona i zakonskih procedura stranih država, u ovom slučaju Francuske, od koje smo mi dobili taj dokaz“, naveo je Milović.

To je, kako je rekao, dobro za Crnu Goru.

„Vidjeli ste da je data višedecencijska kazna. Ja se nadam da će to i druge institucije potvrditi i da će biti jasno da je Skaj dokaz, a to znači da će sve ove osobe koje su na slobodi ili u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, zbog skaj optužnica, da će svi dobiti ono sto zakon nalaže“, naveo je Milović.

Upitan o putu za Mađarsku i kako je pregovarao u ime države, on je odgovorio da nije ni rekao da je pregovarao u ime države, već da je tri dana bio u privatnoj posjeti.

„Susretao sam se sa raznim investitorima, mislim da kao ministar imam pravo da vikend provedem van Crne Gore, u svakoj državi razgovaram sa investitorima“, kazao je Milović.

On je dodao da, kao ministar, ima pravo da bude ambasador Crne Gore i pozove investitore da investiraju u Crnu Goru.

Upitan o Zakonu o amnestiji i najavljenom štrajku zatvorenika, Milović je rekao da se taj zakon obično na svakih deset godina donosi.

„Mislim da su prošle četiri godine od prethodnog puta kad je donešen. Mislim da treba, ipak, da sačekaju, ne možemo da izlazimo u susret za svaku sitnicu koju neki zatvorenik, ili grupa zatvorenika želi“, kazao je Milović.

Na pitanje šta će Ministarstvo pravde predstaviti na Pododboru, koji će biti održan 14. marta u Briselu, on je rekao da se nada da će Strategija reforme pravosuđa, koja je kao nacrt već gotova, biti usvojena do tog datuma.

„Sa druge strane, punom parom radimo na izmjeni pet do šest prioritetnih zakona, od ukupno deset koji će biti promijenjeni ove godine i koji će omogućiti da dobijemo mjerila za poglavlje 23“, kazao je Milović.

Na pitanje da li je rok za uvođenje femicida kao posebnog krivičnog djela druga polovina ove godine, on je odgovorio da je za tada planirana izmjena Krivičnog zakonika.

„Sa postrožavanjem Krivičnog zakonika, i djelo femicida u tom paketu biće predloženo i od Skupštine će zavisiti sve“, dodao je Milović.

On je, na radnom doručku sa novinarima, kazao da se najveća pažnja posvećuje poglavljima 23 i 24.

Milović je rekao da imaju vrlo kratku i ubrzanu agendu po pitanju legislative, odnosno svih zakona koji su u nadležnosti Ministarstva pravde.

„Ministarstvo pravde intenzivno radi, radne grupe su podigle tempo rada, kako bi u što kraćem roku isporučile nacrte, odnosno predloge zakonskih rješenja sa kojima će ići ka Vladi, a potom ka Skupštini“, naveo je Milović.

Za neka rješenja, kako je dodao, imaju opšti konsenzus, dok kod nekih postoje sporenja, ali to će biti definisano na radnoj grupi i kroz javne rasprave.

„Najbitniji u svemu tome su zakoni o Sudskom savjetu i sudijama, o državnom tužilaštvu, o SDT-u, Krivični zakonik i Zakonik o krivičnom postupku“, naveo je Milović.

On je, govoreći o infrastrukturi u oblasti pravosuđa, kazao da je formirana radna grupa za hitno preseljenje SDT-a i SPO u staru zgradu Vlade.

„Održan je sastanak sa novim vrhovnim državnim tužiocem Miloradom Markovićem i ministrima Jankom Odovićem i Novicom Vukovićem i dogovoreno da se u roku od dva do tri mjeseca izvrši iseljenje institucija iz stare zgrade Vlade i da se hitno pređe na projekat rekonstrukcije, koji je uveliko završen“, naveo je Milović.

Jedna od ideja je, kako je rekao, da Specijalni sud za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina bude smješten u staroj zgradi Vlade.

„Vidjećemo da li je to izvodljivo tehnički, ili će se za Specijalni sud morati tražiti novi objekat“, kazao je Milović.

Predstavnik Ministarstva pravde Momir Jauković rekao je da su Strategiju reforme pravosuđa za period od naredne do 2027. godine u junu počeli da izrađuju i da su eksperti Savjeta Evrope pružili podršku izradi dokumenta.

„Strategija pruža kompletnu viziju razvoja crnogorskog pravosuđa u naredne četiri godine, prateći dokument za strategiju je akcioni plan, čiji je cilj da konkretnim aktivnostima doprinese ispunjenju strateških i operativnih ciljeva“, naveo je Jauković.

Tri strateška cilja tog dokumenta su, kako je naveo, jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa, unapređenje stručnosti i efikasnosti pravosuđa i unapređenje dostupnosti pravde, transparentosti i povjerenja u pravosuđe.

Predstavnica Ministarstva pravde Jelena Grdinić kazala je da su intenzivirali rad radnih grupa.

Ona je rekla da rade na izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Grdinić je kazala da su usvojene izmjene Krivičnog zakonika stupile na snagu 12. decembra, ali da je Ministarstvo pravde primijetilo da je potrebna dodatna revizija tog zakonskog rješenja.

Težili su, kako je dodala, da radna grupa bude što inkluzivnija.

Grdinić je, govoreći o izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku, navela da su u decembru dobili komentare Evropske komisije (EK) na predlog koji je ranije slat, a koje sada razmatra radna grupa.

Ona je dodala da je i ta radna grupa izmijenjena i proširena u cilju veće inkluzivnosti.

„Razmatramo sada komentare EK i sve date sugestije i očekujemo da ćemo u relativno kratkom roku moći da nazad vratimo naše sve odgovore, što će u konačnom dovesti do izmjena Zakonika o krivičnom postupku“, kazala je Grdinić.

Ona je rekla da, takođe, rade na izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije.

„I u tom slučaju se radi o inkluzivnoj radnoj grupi, s ciljem što boljih zakonskih rješenja“, navela je Grdinić.

Ona je rekla da su formirali radnu grupu za izmjenu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Kako je navela, prvi sastanak te radne grupe zakazan je za 28. februar.

“Vjerujem da ste upoznati da je najavljena saradnja sa Italijom u pravcu revidiranja ovih zakonskih rješenja, tako da ćemo razmotriti sve opcije i raditi na ostvarivanju privremenih mjerila iz poglavlja 23 i generalno potpunog usaglašavanja krivičnog zakonodavstva“, navela je Grdinić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Očekuju interesovanje renomiranih svjetskih kompanija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Na pretkvalifikacioni tender za dionicu auto-puta Mateševo - Andrijevica očekuje se...

Indeksi porasli