fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Imenovanja u pravosuđu pitanja od nacionalnog interesa

Milatović: Imenovanja u pravosuđu pitanja od nacionalnog interesa

Viljnus, (MINA) – Imenovanja u pravosuđu su pitanja od nacionalnog interesa, ocijenio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović i apelovao na novi saziv Skupštine da se odgovorno odnose prema tome.

Milatović je novinarima u Viljnusu, gdje učestvuje na Samitu NATO-a, kazao da su imenovanja u pravosuđu pitanje svih pitanja.

„Kao društvo se moramo odgovornije odnijeti kada su imenovanja u pravosuđu u pitanju, jer je to ključ koji odključava brži pristup Crne Gore Evropskoj uniji (EU)”, rekao je Milatović.

On je rekao da sa nestrpljenjem očekuje proglašenje izbora i konstutuisanje nove Skupštine, kako bi mogao da počne konsultatacije sa političkim subjektima oko formiranje nove vlade.

Milatović je rekao da svi u Crnoj Gori sa nestrpljenjem čekaju da dobiju vladu koja će u fokus staviti ubrazanje evropskog puta, unapređenje životnog standarda i vladavine prava i koja će biti politički stabilna.

“Vjerujem da bi vlada morala da bude proevropska i proreformska. Ona će u predsjedniku Crne Gore imati prijatelja saborca”, poručio je Milatović.

On je rekao da vjeruje da bi formalne konstutacije mogao da završi brzo i da mandat da nekome ko ga na najbolji način uvjeri da mi mogao da sastavi novu vladu.

Na pitanje da li je u razgovorima sa međunarodnim zvaničnicima dobio sugestiju ko bi moga biti dio nove Vlade, Milatović je odgovorio odrično.

„Na tim razgovorima nije bilo priče ko može, a ko ne može biti dio Vlade, ali ona mora biti proevropska i proreformska. Svako ko u Crnoj Gori dijeli takve vrijednosti, treba da bude dio te vlade”, smatra Milatović.

Milatović je, upitan vjeruje li da će Srbija izručiti Svetozara Marovića, kazao da svako ko je krivično procesuiran u Crnoj Gori, mora da odgovara za to.

Milatović je rekao da je to jedini način da Crna Gora kao zemlja izgradi društvo vladavine prava.

“U tom smislu sam iznio predmet Marović na razgovorimao u Beogradu i dobio uvjerenja da će se oni odnijeti odgovorno prema tom predmetu. Ukoliko želimo da razvijamo odnose povjerenja, nadam se da će doći do izručenja Marovića“, istakao je Milatović.

Na pitanje da li ima strah da njegov savjetnik Dejan Vukšić, koji je od pojedinih opozicionih političara optuživan da je odavao podatke jedne NATO članice, prisustvuje porvjerljvim NATO sastanicima, Milatović je odgovorio da je Vukšić imenovan zbog akademskih i profesionalnih referenci.

„Kroz neformalan razgovor dobio je podršku od naših strateških partnera, i u potpunosti vjerujem da će svoj posao obavljati na najbolji način, u interesu Crne Gore“, rekao je Milatović.

Prema njegovim riječima, na Samitu je poslata poruka perspektive Ukrajine kao buduće članice NATO-a.

Milatović je rekao da je na Samitu bilo riječi i o uticaju Rusije i Kine i da su se saveznici složili da nekim stvarima treba ozbiljno prisupiti.

“U tom smislu je i poltika, odnosno strategija u odnosu na odvraćanje i odbranu koja je usvojena na ovogodišnjem Samitu, bila vrlo važna i svi ovi regionalni planovi odbrane su važni”, kazao je Milatovič.

On je ocijenio da je cijela Alijansa doživjela značajnu promjenu i jasniju strategiju i da to samo znači snažniji NATO i snažniju Crnu Goru.

Milatović je kazao da su sa Samita poslate snažne poruke jedinstva Alijanse, kao i podrške članstvu Ukrajine.

“Na taj način poslata je još snažnija podrška Ukrajini da ima perspektivu da podstane članica NATO-a”, naveo je Milatović.

On je rekao da je Samitu razgovarano i uticaju Rusije, ali i Kine na mnoge zemlje u EU i široj Evropu.

„Složili smo se da sve te stvari treba uzeti ozbiljno i u tom konketkstu je strategija NATO-a na odvraćanje i odbranu, koja je usvojena na Samitu, važna, i regionalni planovi odbrane su jako važni“, ocijenio je Milatović.

On je rekao da je formiranje Sajber centra u Podgorici važan korak da Crna Gora osnaži sajber odbranu od svih izazova, a to, kako je naveo, mora da bude fokus i nove vlade i cijelog društva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije