fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Najnormalniji izlaz iz krize prijevremeni parlamentarni izbori

Đukanović: Najnormalniji izlaz iz krize prijevremeni parlamentarni izbori

Podgorica, (MINA) – Prijevremeni parlamentarni izbori su najdemokratskiji i najnormalniji izlaz iz krize u Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Đukanović je na poziv šefice Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oane Kristine Pope i ambasadorke Češke Janine Hrebičkove bio na tradicionalnom sastanku u okviru šestomjesečnog predsjedavanja sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima zemalja EU.

Đukanović je, kako se navodi, upoznao ambasadore o stanju u Crnoj Gori i u svijetlu današnjih događaja.

On je istakao da je unutrašnja politička nestabilnost kreirana nakon izbora 2020. godine zarobila reformske procese, onemogućila iskorake posebno u oblasti pravosuđa, poremetila teško stečeno povjerenje investitora i time onemogućila napredak zemlje na evropskom putu.

Na sceni je, prema riječima Đukanovića, potpuna defunkcionalizacija institucija, podrivanje ustavnog sistema, i jačanje nacionalizma i populizma.

„U takvim uslovima najdemokratskiji i najnormalniji izlaz iz krize je organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora, ali se do tog kompromisa teško dolazi“, rekao je Đukanović.

Đukanović je upozorio da politička nestabilnost i odsustvo spremnosti na dijalog i kompromis proizvode izostanak fokusa sa razvojnih pitanja i podstiču opasnost od daljeg urušavanja Crne Gore kao članice NATO i zemlje koja je najdalje odmakla na putu ka EU.

„Zabrinjavajuće je kako je Crna Gora od uzorne postala zemlja problematične funkcionalnosti i upitne ekonomske održivosti“, poručio je Đukanović.

On je rekao da i dalje vjeruje da imaju šansu da stabilizuju Crnu Goru, da je zadrže kao model promotera evropskih vrijednosti u regionu, kao dokaz da je politika proširenja živa.

Đukanović je istakao da se naviklo da šestomjesečni periodi između dva susreta donose intenzivnu dinamiku događaja, koji su u ovom slučaju praćeni i značajnom dozom neizvjesnosti i nepredvidivosti.

On je, govoreći o nedavnom Samitu u Tirani, pozdravio veoma decidnu poruku šefova država i vlada EU da zemlje Zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu članstva.

Kako je kazao, obnovljena pažnja EU prema Zapadnom Balkanu dobija karakter kontinuirane politike, što ohrabruje i podstiče, a što je potvrđeno i kroz brojne susrete koje je imao sa šefovima država i vlada zemalja članica i najvišim predstavnicima EU poslednjih mjeseci.

Popa je kazala da vlada izuzetno interesovanje diplomatskog kora za sastanak u komplikovanim vremenima za Crnu Goru.

Hrebičkova je ocijenila da se šestomjesečno predsjedavanje Češke događa u jednom od najtežih perioda novije evropske istorije.

„Crna Gora stoji zajedno sa nama i sa NATO-m u osudi agresije i odbrani evropskih vrijednosti“, kazala je Hrebičkova.

Ona je poručila da Crna Gora mora hitno uspostaviti otvoreni i transparentan dijalog koji bi doveo do kompromisa u institucionalnoj krizi, kako bi zemlja nastavila svoj evropski put.

U saopštenju se navodi da su diplomatski predstavnici zemalja EU iskazali zabrinutost za aktuelne prilike u Crnoj Gori i zainteresovanost za to kako dalje i kakva je pozicija predsjednika u odnosu na krizu.

Đukanović je ponovio da su izbori put do odgovorne i kompetentne vlasti i poručio da je njegov jedini interes Crna Gora i njena evropska budućnost.

„Kao što je njegov stav jasan, jednako tako mora biti i jasna poruka od strane međunarodnih partnera onima koji se samo formalno deklarišu da su za evropski put Crne Gore“, kazao je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije