fbpx
18.9 C
Podgorica
August 15, 2022.
NaslovnicaCrna GoraCilj Beograda i Moskve da srpiječe skoriji ulazak Crne Gore u EU

Cilj Beograda i Moskve da srpiječe skoriji ulazak Crne Gore u EU

Podgorica, (MINA) – Dugoročni cilj Beograda i Moskve je da spriječe skoriji ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), kako bi omogućili da se sprovede naum o Open Balkanu, smatra poslanik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković.

On je kazao da su premijer Dritan Abazović i Građanski pokret URA u nekoliko navrata pokušavali, na različite načine, da opravdaju potpis na „neustavni, protivzakoniti i izdajnički posao sa Srpskom crkvom“.

Eraković je u saopštenju naveo da se najčešće ponavljani argument sveo na to da je potpisivanje ugovora bilo potrebno da bi se dosegla kvalifikovana većina.

“Takvu tvrdnju Abazović je iznio i na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Ovom manipulacijom premijer se poslužio da bi imao alibi za zavjereničko stavljanje potpisa na dokument koji je suprotan interesima države Crne Gore koju bi Abazović trebalo da zastupa i štiti”, rekao je Eraković.

Kako je kazao, pored toga što je manipulativna, ta Abazovićeva tvrdnja je i neistinita.

Eraković je rekao da je upravo glas URA-e falio da bi se izglasala kadrovska rješenja za Ustavni sud.

„Zato ovaj performans u kojem se URA kao trudi da postigne kriterijume za pozitivan izvještaj EK, a DF joj kao ne obezbjeđuje kvalifikovanu većinu zato što nije potpisan Ugovor sa SPC, predstavlja lažnu predstavu za zbunjivanje domaće i međunarodne javnosti“, naveo je Eraković.

Prema njegovim riječima, izbor kadrovskih rješenja za pravosudne institucije mogao je da bude sproveden uz tropetinsku većinu, samo da je Abazović to htio.

„Međutim, to nije bilo na agendi koja mu je dostavljena uz zahtjev da bude ispunjena što prije, čak i prije nego što je i on sam očekivao“, kazao je Eraković.

On je ocijenio da, koliko je manipulativna teza o potrebi potpisivanja Ugovora sa SPC zbog dvotrećinske većine, govori i glasanje o četiri ugledna pravnika u Sudskom savjetu.

„Naime, poslanici iz reda DF-a nijesu glasali ni za jednog od 30 kandidata prijavljenih na javni poziv. Sve što je DF-u bilo važno jeste da se potpiše veleizdajnički akt kojim se SPC daje status nadnacionalne organizacije koji ona nema ni u Srbiji“, istakao je Eraković.

Kako je naveo, objašnjenje kojim je Abazović namjeravao da izmanipuliše EU partnere, sastojalo se iz teze da je DF, koji je inače glasao protiv Rezolucije o agresiji Rusije na Ukrajinu, zapravo vrlo kredibilan partner na putu EU integracija i da je „samo potrebno potpisati jedan “nevažan dokument” kojim se uređuju odnosi između SPC i države da bi dobili dvotrećinsku većinu“.

Eraković je kazao da bi DF, da je htio da učestvuje u procesu deblokade institucija, glasao za sudije Ustavnog suda i ugledne pravnike u Sudskom savjetu.

„Ovako, samo su potvrdili da im je važniji status SPC u Crnoj Gori od evropskog puta, a pošto se radi o igračima koji čine osovinu ruskog djelovanja u sadejstvu sa SPC, onda je svima jasno kako je Abazović pokušao prevarantski da sačuva svoju poziciju kao treći izvršilac ruskih radova u Crnoj Gori“, rekao je Eraković.

Kako je kazao, jasno je da DF ćuti po nalogu iz Moskve, a Abazović njihove kadrove ostavlja po dubini dajući im još jednu koncesiju, uz “Temeljni ugovor”, kao zalog da učestvuju u deblokadi pregovaračkog procesa sa EU.

Eraković je dodao da je to “još jedna podvala koju je Abazović pokušao da proda”.

Abazović je, prema riječima Erakovića, time mislio da je kupio naklonost DF-a koji bi za uzvrat dao podršku manjinskoj vladi, pošto je odradio svoj dio posla, previđajući okolnost da je tim činom završio svoju političku karijeru, i da to shvataju i Moskva, a posebno Beograd.

„Dugoročni cilj Beograda i Moskve je da spriječe skoriji ulazak Crne Gore u EU, kako bi omogućili da se sprovede naum Rama – Vučić o Open Balkanu kao alternativi koja ima paternalističku podršku Rusije, koju ni sam Lavrov ne krije“, ocijenio je Eraković.

On je dodao da bi na taj način bila trajno zatvorena perspektiva o EU integracijama Crne Gore.

„Da uprostimo: ono što nije uspjelo oktobra 2016. nasilno, trebalo bi da se sprovede upotrebom “meke sile” i korumpiranih političara“, rekao je Eraković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

zgrada predsjednika

Još jedan čin nepoštovanja crnogorskih institucija

Podgorica, (MINA) – Na adresu kabineta predsjednika Crne Gore danas je dostavljeno pismo predsjednika...