fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBošnjak dala pauzu i zakazala Kolegijum

Bošnjak dala pauzu i zakazala Kolegijum

Podgorica, (MINA) – Sjednica Skupštine na kojoj treba da se raspravlja o inicijativi za smjenu predsjednika parlamenta Alekse Bečića prekinuta je da bi se Kolegijum dogovorio o nastavku rada, nakon zahtjeva Poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) da se napravi pauza do petka.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak dala je pauzu i zakazala Kolegijum za 13 sati i 30 minuta.

Poslanik DF-a Slaven Radunović ocijenio je da je Crna Gora u na prekretnici.

„Današnji dan umnogome može da odluči u kojem će pravcu da krene Crna Gora i koliko će eventualnih problema da se stvori“, kazao je Radunović i dodao da je posebno ugrožena izborna volja građana od 30. avgusta 2020. godine.

On je rekao da ono što je posljednjih dana izrečeno između određenih faktora u parlamentarnoj većini ne smije da bude razlog da ne mogu da razgovaraju i vrate stvari na kolosjek koji odgovara građanima koji su 30. avgusta tražili da se Demokratska partija socijalista (DPS) isključi iz bilo kakvog vida odlučivanja.

„Zbog toga, u ime Poslaničkog kluba DF-a, tražim da se sjednica pauzira i da se da prostora dijalogu“, naveo je Radunović.

On je zatražio da sjednica Skuptšine bude nastavljena u petak u 12 sati.

„Da sjednemo, još jednom razgovaramo i sve ljutnje, strahove i međusobne nepoznanice razriješimo. Mi nijesmo bilo ko, upravljamo glasovima onih ljudi koji su glasali za nas 30. avgusta. Nikakva lična ljutnja ne smije da dovede do takve situacije da damo šansu DPS-u“, poručio je Radunović.

On je kazao da ruše mostove između njih u parlamentarnoj većini, ako se desi da Bečić bude smijenjen.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić podržao je predlog DF-a.

Taj predlog, kako je naveo, nije odbrana neke koalicije, nego demokratskih pravila.

Bečić je kazao da kada se krenulo u razrješenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, bez obzira na svu hipoteku odnosa i ono što je izrečeno, nije mu trebalo ni pet sekundi da glasa protiv, a ne pet dana.

“Kada me pitate da li ste za koaliranje i formiranje skupštinske većine sa DPS-om, ne treba mi ni pet sekundi, odmah jasno kažem da sam protiv”, naveo je Bečić.

On je ponovio da nikada neće dozvoliti da izda one koji su mu dali povjerenje, ili da se neko igra sa njegovim imenom.

Bečić je kazao da mu djeluje politički apsurdno da je nekom potrebno vrijeme da kaže da li je spreman da ispoštuje izbornu volju 208 hiljada građana koji su glasali za promjene.

On je rekao da je spreman na to da odmah čuje da li ima povjerenje u parlamentu.

Bečić je naveo da će, ako postoji većina da bude razriješen, u miru i dostojanstvu da prepusti funkciju.

Radunović je, odgovarajući Bečiću, kazao da se ne radi o njegovoj funkciji, nego o budućnosti dosadašnje koalicije.

“Sa takvim traženjem – da se u roku od tri minuta riješi nešto što nijesmo mogli zadnja dva ili tri dana, ne doprinosite rješenju”, naveo je Radunović.

On je rekao da postoje izvjesne mogućnosti da se sačuva parlamentarna većina.

“Avansno imate našu podršku da nastavite da obavljate funkciju do kraja mandata. Siguran sam da ste spremni da napravite sve što je moguće da se sačuva izborna volja građana, i molim vas da ne opstruirate da dobijemo tu pauzu”, kazao je Radunović.

On je rekao da se mogu dogovoriti da i nakon pada Vlade, funkcija predsjednika paralamenta bude dio dogovora u kojem Demokratama pripada to mjesto.

Poslanik Građanskog pokreta (GP) URA Miloš Konatar naveo je da pozdravlja stav Bečića da nema problem da se raspravlja o njegovoj poziciji i razrješenju.

“Poštujem njegov stav, ali i ja imam obavezu da branim svoj dignitet i dostojanstvo Abazovića. Kada se raspravljalo da li će se glasati za njegovu smjenu, DF je jasno rekao da će glasati za njegovu smjenu”, rekao je Konatar.

On je kazao da niko iz URA-e tada nije okarakterisao poslanike DF-a kao izdajnike, prevarante ili korumpirane ljude.

“Ne mislim da je korektno nekoga nazivati izdajnikom i korumpiranim čovjekom, a onda reći da nećete glasati za njegovu smjenu sa DPS-om. Ako za nekoga to mislite, imate obavezu da glasate – u suprotnom imate problem sa odgovornošću”, rekao je Konatar.

On je kazao da je ranije pozdravio kada su Bečić i premijer Zdravko Krivokapić pozvali ljude da ne izlaze na ulice.

“Ali nemojmo zbog bilo čije fotelje da pozivamo ljude na bilo kakve blokade i nemire, ako treba da bude nemira i loših riječi, neka ih bude u parlamentu i neka ostanu ovdje”, naveo je Konatar.

Poslanik DPS Danijel Živković pozvao je na poštovanje Poslovnika, dodajući da je izglasan dnevni red za današnju sjednicu.
On je ocijenio da je odlaganje današnje sjednice pokušaj opstrukcije.

Prema riječima Živkovića, parlamentarna većina u prethodnoj godini nije uspjela da se dogovoriti.

On je, komentarišući navode da će se Bečić smijeniti sa poslanicima DPS-a, naveo da nije ustavno ni zakonski isključivati ljude iz društvenog i političkog života.

“To nije zabilježeno ni u demokratijama koje su na nižem nivou od naše”, rekao je Živković.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da ta partija nema kome “ni za milimetar” da se izvinjava.

“Mi smo izgubili solidarnost. Naš premijer se odmetnuo od koalicije Za budućnost Crne Gore i znate kad smo pali – onog trenutka kad su počeli funkcioneri u raspodjeli da budu smjenjivani”, naveo je Joković.

On je dodao da tada svi zajedno nijesu pokazali solidarnost.

Joković je apelovao da se pronađe rješenje i da ostane aktuelna parlamentarna većina.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije