fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaAustrijska vojska nastaviće da podržava VCG

Austrijska vojska nastaviće da podržava VCG

Podgorica, (MINA) – Austrijska vojska nastaviće da sarađuje na polju obuke i da pruža punu podršku jedinicama Vojske Crne Gore (VCG), kazao je pukovnik oružanih snaga Austrije, Bernd Rot.

On je to rekao na završetku osnovne obuke pripadnika VCG u spašavanju vitlom u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama, održanoj u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, resorna ministarka Olivera Injac prisustvovala je danas Danu visokih zvanica povodom završetka osnovne obuke pripadnika VCG.

Iz Ministarstva su kazali da je tom prilikom upriličen i prikaz sposobnosti, razvijenih kroz zajedničku obuku sa Oružanim snagama Austrije.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović zahvalio je Oružanim snagama Austrije na doprinosu u reformama i podizanju kapaciteta VCG, posebno planinskih jedinica.

“Riječ je o dugogodišnjoj saradnji, koja se ogleda u aktivnom angažmanu austrijske vojske u prenošenju znanja, sa akcentom na planinsko ratovanje. Prva zajednička vježba pripadnika dvije vojske, pod nazivom “Zajednički izazov” (Common Challenge), održana je u Crnoj Gori 2017. godine”, kaže se u saopštenju.

Zamjenik komandanta Centra za obuku, major Rade Stijepović, naveo je da crnogorske vojnike tek očekuje naporan rad na usavršavanju usvojenih znanja i vještina.

Pukovnik oružanih snaga Austrije, Bernd Rot, koji je predstavio vježbu, rekao je da će austrijska vojska i dalje pružati punu podršku i sarađivati na polju obuke sa jedinicama Vojske Crne Gore.

“Pogotovo u oblastima vezanim za planinsko ratovanje i spašavanje, djelovanje u uslovima prirodnih katastrofa, na zadacima evakuacije i zaštiti industrijskih kapaciteta”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je Danu visokih zvanica prisustvovao i ambasador Austrije u Crnoj Gori, Karl Majkl Miler, više vojnih predstavnika zemalja partnera i saveznica, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije