fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitičke partije čestitale Dan nezavisnosti

Političke partije čestitale Dan nezavisnosti

Podgorica, (MINA) – Predstavnici više političkih partija u Crnoj Gori čestitali su Dan nezavisnosti.

Lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović čestitao je građanima u Crnoj Gori i dijaspori jedan od, kako je naveo, najznačajnijih datuma novije istorije države.

On je istakao da je uvjeren da su obnovom nezavisnosti Crne Gore 21. maja 2006. godine udarili temelje modernoj Crnoj Gori, na kojima se danas gradi demokratska, građanska, evroatlanska i evropska država, kao društvo jednakih šansi za sve.

“Izuzetno sam ponosan na doprinos bošnjačkog naroda i BS, kao i naše dijaspore u obnovi nezavisnosti Crne Gore i svim važnim političkim odlukama nakon obnove nezavisnoti, zbog kojih smo danas članica NATO saveza i država koja ima istorijsku šansu da veoma brzo postane naredna članica Evropske unije (EU)”, poručio je Ibrahimović.

On je građane pozvao da, u duhu zajedništva i okupljanja oko tih vrijednosti, bez obzira na svakodnevne izazove, političke i druge razlike, daju doprinos prosperitetnoj, evropskoj budućnosti Crne Gore.

Lider Force Genci Nimanbegu kazao je da su Albanci u Crnoj Gori ponosni na doprinos dat nezavisnosti Crne Gore.

“Podrška koja je data nezavisnosti Crne Gore pokazuje nepokolebljivu odlučnost Albanaca da zajedno sa drugim narodima grade društvo jednakih mogućnosti i šansi”, rekao je Nimanbegu.

Kako je kazao, referendum o nezavisnosti Crne Gore bio je pokazatelj stabilizacije regiona Balkana.

“Uprkos dosadašnjim dostignućima, još ima dosta toga da se uradi kako na postizanju individualne i kolektivne ravnopravnosti, tako i na ekonomskom i društvenom razvoju u sredinama gdje žive Albanci”, naveo je Nimanbegu u čestitki.

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan poželio je građanima da praznične dane iskoriste za odmor od brojnih problema sa kojima se crnogorsko društvo suočava.

“I da u dobrom rasploženju proslavimo istorijski dan kada smo svijetu pokazali da stara država na Balkanu ima znanja i mudrosti da demokratski i civilizovano obnovi svoju nezavisnost”, dodao je Belan.

On je poručio da Dan nezavisnosti treba da bude podstrek da se država vrati građanima.

“I da zajednički ostvarimo prioritetni cilj– članstvo u EU. Ne smijemo da dozvolimo sebi da ponovo imamo tutore, da igramo za tuđe interese i da budemo bilo čiji kusur, a da cijenu tih zabluda plaćamo mi građani generacijama”, rekao je Belan.

Lider Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović rekao je da Crna Gora treba da se okupi, ali ne oko ideja koje slabe, već onih koje suštinski jačaju obnovljenu državnu nezavisnost.

“Obilježavanjem Dana nezavisnosti, veličanstvenog trenutka kada smo civilizovano i odlučno izabrali put državnog suvereniteta i samostalnosti, potvrđujemo našu čvrstu opredijeljenost da sami krojimo svoju sudbinu”, naveo je Šehović.

Kako je rekao, brojne razlike u crnogorskom društvu nikako ne smiju da razdvajaju građane.

“Već nas moraju ujediniti u težnji za institucionalnim i svakim drugim oblikom zaokruživanja države, koja mora pripadati svima,” istakao je Šehović.

On je istakao da jubilej obnove nezavisnosti dolazi u trenutku kada izazovi odavno nijesu bili veći.

Šehović je kazao da je zamah prevaziđenih ideologija, “koje pokušavaju da nas vrate unazad i pretvore u “državu bez društva”, ozbiljan problem sa kojim se suočavamo”.

“Stoga je nužno da se suprotstavimo takvim štetnim tendencijama, ali i da zajedno radimo na očuvanju državotvornih vrijednosti koje nas čine dostojnim naše slobodarske tradicije”, istakao je Šehović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović rekao je da je Crna Gora zemlja svih njenih građana, ma koje nacije i vjere bili.

“Naša različitost, najveća je naša snaga, ali i temelj borbe za bolje sjutra i društvo jednakih šansi”, dodao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, država danas ispisuje najljepše stranice crnogorske istorije.

“Na korak smo od evropske porodice naroda i svakodnevno ulažemo svu snagu i koristimo sve raspoložive resurse da se 2028. pred Crnom Gorom otvore vrata EU”, rekao je Bogdanović.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je da je Crna Gora kroz istoriju prošla trnovit put ka slobodi, “ali vrijedilo je, Crna Gora ima čemu da se raduje”.

“U prethodne tri godine radili smo mnogo na boljoj distribuciji pravde širom države. Sada zajednički treba da radimo na većem ekonomskom blagostanju”, kazao je Abazović.

On je poručio da Crna Gora treba da postane članica EU.

“A u zajedništvu, tolerantnoj atmosferi i promovisanju multikulturalizma – nijedan cilj nije nedostižan”, dodao je Abazović.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ivan Vujović rekao je da Crna Gora danas slavi jedan od najznačajnijih datuma u svojoj milenijumskoj istoriji kada je voljom svojih građana obnovila nezavisnost.

“Nakon decenije lutanja i slijeđenja tuđih interesa, godine uoči referenduma bile su godine ubrzanog sazrijevanja, emancipacije, spoznavanja sebe, svoje istorije i potrebe da budemo dio modernih i civilizovanih evropskih društava”, rekao je Vujović.

On je rekao da “možda smo neke bitke gubili, ali je na kraju Crna Gora uvijek pobjeđivala”.

“Nema sumnje da će pobijediti i sada jer izazovi pred kojima smo danas su mali u odnosu na ono što smo savladavali mnogo puta”, kazao je Vujović.

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao da je proteklo 18 godina mukotrpnog rada na izgradnji Crne Gore kao demokratske države, orijentisane ka evropskim vrijednostima, suživotu različitosti, vladavina prava i poštovanju ljudskih prava.

Prema njegovim riječima, DPS bio je i ostao na kormilu tih vrijednosti.

“Danas, nažalost, naša država prolazi kroz perod teških izazova, izložena udaru retrogradnih politika koje nas vraćaju u davno prevaziđenu prošlost, na čelu sa pojedincima koji uskopartijske i lične interese stavljaju ispred državnih interesa”, dodao je Živković.

On je rekao da je uvjeren da će građani Crne Gore, baštineći svoju slobodarsku tradiciju, znati da sačuvaju obnovljenu nezavisnost, status međunarodno priznate države, koja krupnim koracima ide prema članstvu u EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...