fbpx
NaslovnicaCrna GoraPojedine igračke povučene iz prodaje

Pojedine igračke povučene iz prodaje

Podgorica, (MINA) – Kompanija Sonita iz Tuzi povukla je iz svoje radnje igračke “Lutka beba”, “Lutka Frozen” i “Poni set”, zbog povećanog sadržaja ftalata, koji može štetiti zdravlju djece i uzrokovati oštećenje reproduktivnog sistema.

Iz te kompanije su agenciji MINA kazali da je Zdravstvena sanitarna inspekcija utvrdila da navedene lutke sadrže povećan nivo dibutyl phtalate i DI- “isodecy” phtalate koji su štetni po zdravlje djece.

Oni su pozvali građane da vrate sporne lutke kako bi one bile uništene.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da je kontrola predmetnih igračaka još u toku.

“Pregledi igračaka vrše se metodom procjene rizika, kao i uvidom u nebjezbjedne igračke iz ranijih godina i nedjeljnih Rapex obavještenja”, rekli su iz Uprave za inspekcijske poslove agenciji MINA.

Prilikom kontrole igračaka, kako su pojasnili, pregleda se dokumentacija kod pojedinih vrsta igračaka i da li nedostaje isprava da one sadrže ftalate iznad propisanog nivoa.

“Ukoliko je inspektor utvrdio da je igračka nebezbjedna, uvoznik zabranjuje dalju distribuciju igračaka i nalaže povlačenje iz prometa kod svih trgovaca kojima su prodali igračke, a zatim se u štampanom mediju objavljuju podaci o neispravnosti kako bi potrošači koji su kupili igračku mogli da je vrate u objekat”, istakli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Prema njihovim riječima, nakon sprovedenog povlačenja nebjezbednih igračaka od trgovca i objavljenog opoziva, sve igračke koje su zatečene u objektima ili su opozvane, skladište se kod uvoznika nakon čega se uništavaju u skladu sa propisima.

“Prilikom pronalaženja neispravnih igračaka, podaci o istima objavljuju se na sajtu www.potrosac.me.”, naveli su iz Uprave.

Najčitanije

NSD: Inicijativom za smjenu Mandića DPS će suditi sam sebi

Podgorica, (MINA) - Demokratska partija socijalista (DPS) će, inicijativom za smjenu predsjednika Skupštine Andrije...