fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška strožim kaznama za seksualno nasilje nad djecom

Podrška strožim kaznama za seksualno nasilje nad djecom

Podgorica, (MINA) – Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu jednoglasno je podržao Predlog zakona o izmjenama Krivičnog zakonika, kojim su za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnima predložene strože kazne zatvora.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica rekao je da Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika tretira veoma važnu problematiku sa kojom se treba ozbiljno i odgovorno pozabaviti.

“Cilj Predloga zakona je potreba hitne socijalno-kriminološke profilakse u društvenim uslovima kada postoji neodložna potreba preventivnog djelovanja na potencijalne učinioce krivičnih djela protiv polnih sloboda, i posebne zaštite djece”, naveo je Koprivica.

On je poručio da je neophodan širok društveni odgovor, ne samo u vidu promjena u kaznenom sistemu.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da je osnovna motivacija za izmjene Krivičnog zakonika ta što smatraju da je sudska praksa bila previ[e blaga, odnosno da su se u izricanju presuda koristili u suštini zakonski minimumi.

“Ovaj Predlog zakona prolazi kroz set krivičnih djela koja su vezana za polnu slobodu, sa osnovnim ciljem da se kaznena politika postroži”, kazao je Sekulović.

On je ocijenio da sudska praksa nije bila dovolno odvraćajuća za potencijalne učinioce tih krivičnih djela.

“Mislim da taj zakonski tekst može biti usvojen opštom saglasnošću, jer postoje svi elementi koji opravdavaju njegovo postojanje”, kazao je Sekulović.

Prema njegovim riječima, Predlog zakona nije cjelovito rješenje, ali je ozbiljan korak naprijed.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić kazao je da u tom resoru smatraju da je predložena kaznena politika odvraćajuća za potencijalne počinioce krivičnih djela,

“Izmjene su rađena na osnovu analize propisanih kaznenih raspona u Krivičnom zakoniku i analize kaznene politike crnogorskih sudova”, naveo je Marić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić kazao je da vjeruje da u parlamentu neće biti nikoga ko neće glasati za izmjene, sa obzirom na to da se radi o specifičnim krivičnim djelima, iako je, kao pravnik, protiv čestih izmjena Krivičnog zakonika.

“Niko iz političkih ili nekih drugih razloga neće sebi dozvoliti da glasa protiv ovog zakona, ali molim Ministarstvo pravde i kolege iz Vlade da uradimo nešto da podignemo donju granicu propisanih kazni”, rekao je Sekulić.

U obrazloženju Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, kako je dodao, navodi se da su izricane kazne blizu zakonskog minimuma.

“Mi nijesmo podigli taj minimum. Ne mislim da ćemo sa ovim postići svrhu promjena zakona, ali ako podignemo donju granicu, onda u redu, slažem se”, naveo je Sekulić.

On smatra da će se morati amandmanski djelovati.

“Ukoliko dođemo u situaciju da raspravljamo o ovim pitanjima na plenumu, Klub poslanika DPS će se potruditi da amndmanski djeluje kako bi postigli svrhu promjena zakona”, poručio je Sekulić.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak saglasna je da donja granica kazni treba da bude podignuta.

“Bila sam šokirana analizom rada naših sudova po pitanju ovih krivičnih djela, to je zastiđe. Imala sam osjećaj da se mnogo više brine o nasilnicima nego o žrtvama”, navela je Bošnjak.

Ona je najavila da je sjednica Ženskog kluba Skupštine zakazana za petak. “Ovo će nam biti jedna od tačaka dnevnog reda”, navela je Bošnjak.

Ona smatra da Krivični zakonik treba da propiše hemijsku kastraciju za pedofile i višestruke silovatelje.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković navela je da je i ranije ukazivala na to da rješenja Krivičnog zakonika, u dijelu krivičnih djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnima, štiti učinioca krivičnog djela, a ne samo žrtvu.

“Odavno smatram da je kazne trebalo pooštriti. Ovaj Predog zakona jeste pomjeranje sa mrtve tačke, ali bi kazne trebalo da budu još oštrije”, navela je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da se slaže sa predlogom Bošnjak i da se, kada su u pitanju višestruki silovatelji i pedofili, zalaže za hemijsku kastraciju.

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da nije protiv tog predloga, ali da se sve mora ozbiljno uzeti u obzir i da se ne smije donositi stihijska odluka.

Bošnjak je odgovorila da smatra da nije dobro shvaćen predlog, da se radi o medicinskom tretmanu, a ne fizičkoj kastraciji.

“To nije nešto nepovratno, to ima ograničeni rok. To je vid liječenja. Misli se na pedofile i višestruke povratnike u silovanju. Za te ekstreme moramo da imamo rješenje u zakonodavstvu”, kazala je Bošnjak.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je da smatra da su svi saglasni sa pooštravanjem kaznenih raspona za krivična djela protiv polne slobode u kojima su oštećena djeca i nemoćne osobe.

“Ali, to je samo jedan segment u cijeloj priči. Nemojmo misliti da ćemo pooštravanjem kaznenih raspona spriječiti ove stvari. Ovdje je problem u sistemu”, naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, mnogi djelovi sistema ne rade posao na način na koji treba.

Mugoša je ukazao da ne postoji adekvatan registrar osoba koje su izvršile tu vrstu krivičnih djela.

“Moraju mnogo više i bolje da rade drugi segmenti sistema da bi se napravili suštinski iskoraci u ovoj oblasti. Zaštita djece i nemoćnih lica je ključni prioritet”, poručio je Mugoša.

On je dodao da se snaga države ogleda kvalitetom zaštite djece i nemoćnih osoba.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije