fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška inicijativi za vraćanje Cetinjskog manastira CPC

Podrška inicijativi za vraćanje Cetinjskog manastira CPC

Podgorica, (MINA) – Skupština Prijestonice podržala je građansku inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC).

U zaključcima cetinjskog parlamenta stoji da je inicijativa podržana radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vjernicima i ravnopravnog i slobodnog vršenja vjerskih obreda i vjerskih poslova svim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori.

Navodi se da Skupština Prijestonice snažno osuđuje i potestvuje zbog djelovanja Vlade.

Iz cetinjskog parlamenta pozvali su Vladu da se uzdrži od, kako su naveli, daljeg protivpravnog postupanja.

Oni su pozvali Vladu da povuče donijete akte i sprovedene radnje kojima se, kako su kazali, bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti raspolaganje Prijestonici imovinom koja se nalazi u njenom nespornom vlasništvu.

Iz Skupštine Prijestonice pozivali su nadležne državne institucije da u skladu sa zakonom sprovedu radnje i aktivnosti u cilju zaštite kulturne baštine u svojini Prijestonice od, kako su naveli, kontinuirane devastacije koju vrši Mitropolija crnogorsko primorska.

U zaključcima se navodi da cetinjski parlament zabranjuje bilo kakvo adaptiranje, rekonstrukciju ili građenje u zoni zaštićenog kulturnog dobra Cetinjski manastir, bez prethodno dobijene saglasnosti Prijestonice.

Skupština Prijestonice ovlastila je gradonačelnika Cetinja da u saradnji sa nadležnim organima lokalne samouprave i Zaštitnikom imovinsko pravnih interesa Prijestonice, uz angažovanje advokatskog tima, u cilju zaštite prava i interesa Prijestonice pred nadležnim državnim organima, preduzme pravne radnje kako bi se omogućilo da se Cetinjski manastir zaštiti od uzurpacije i devastacije, i obezbijedi stvaranje preduslova da se odluči o pravu korišćenja i upravljanja manastirom.

„Obavezuje se gradonačelnik Cetinja da Skupštinu Prijestonice redovno obavještava o preduzetim mjerama i radnjama, u skladu sa navedenim zaključcima“, navodi se u zaključcima.

Iz Skupštine Prijestonice ukazali su da očuvanje ljudskog dostojanstva mora biti osnovno opredjeljenje države.

Kako su naveli, ljudska prava i slobode kao sadržaj ljudskog dostojanstva treba da budu neprikosnoveni, a obaveza svih državnih organa i grana vlasti je da ih poštuju i štite.

„Aktuelna izvršna i zakonodavna vlast u kontinuitetu, suprotno međunarodnim dokumentima i Ustavu, sprovode aktivnosti kojima se onemogućava ostvarenje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti vjernicima i svještenstvu CPC“, navodi se u zaključcima.

Iz Skupštine Prijestonice pozvali su predstavnike međunarodnih organizacija, međunarodne institucije i organizacije civilnog društva da doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana.

„Kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institucija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima“, piše u zaključcima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije