fbpx
NaslovnicaCrna GoraPlaniraju da razviju Centar za hraniteljstvo

Planiraju da razviju Centar za hraniteljstvo

Podgorica, (MINA) – Dječji dom “Mladost” u Bijeloj planira da, u perspektivi, razvije Centar za hraniteljstvo, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz tog Vladinog resora su kazali da je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, povodom „Dana otvorenih vrata“, posjetio Dječji dom u Bijeloj.

Kako su pojasnili, “Dan otvorenih vrata“ je tradicionalno prednovogodišnje okupljanje, kada prijatelji Dječjeg doma „Mladost“ posjećuju tu ustanovu i druže se sa korisnicima.

“Adrović je radnu posjetu započeo obilaskom dječjeg doma koji trenutno pruža smještaj za 94 korisnika”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Adrović sa upravom Doma razgovarao o prostornim i kadrovskim kapacitetima te ustanove, rješavanju izazova u funkcionisanju ustanove, uslovima smještaja i uslovima rada zaposlenih.

“Djeca su uvijek bila i moraju ostati fokus djelovanja svih nas, a glavno odredište tog djelovanja trebalo bi da bude dobrobit djeteta, njegovo fizičko i mentalno zdravlje i razvoj u skladu sa biološkim potencijalima”, kazao je Adrović.

Iz Ministarstva su kazali da, u skladu sa najboljim interesima djeteta, principom Konvencije o pravima djece koju je potpisala i ratifikovala i Crna Gora, sva djeca i mladi imaju pravo da žive u porodici.

Kako su naveli, u slučajevima kada biološka porodica nije u stanju da se brine o njima, traži se alternativno rješenje, što je u praksi većine zemalja najčešće hraniteljska porodica.

“S tim u vezi, Dječji dom “Mladost” planira u perspektivi da razvije Centar za hraniteljstvo”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Ministarstvo, povodom novogodišnjih praznika, opredijelilo novac za kupovinu poklona za djecu iz Doma “Mladost”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...