fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: Preći u fazu zatvaranja poglavlja

Picula: Preći u fazu zatvaranja poglavlja

Podgorica, (MINA)- Nakon faze otvaranja pregovaračkih poglavlja Crna Gora treba što prije preći u fazu njihovog zatvaranja, kazao je za izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

Kako piše Pobjeda, Picula je rekao da će predstojeći izbori biti još jedan važan test za Crnu Goru.

“Epidemija i situacija sa Srpskom pravoslavnom crkvom predstavljati ozbiljne izazove izbornom procesu. Ali nisu jedini. Jedna od ključnih preporuka mog izvještaja za proširenje na Zapadnom Balkanu je jačanje nezavisnosti medija i vladavine prava, kao i demokratskih procedura kao što su slobodni i regularni izbori”, naveo je Picula.

On je rekao da ga zabrinjavaju rastuće brojke zaraženih u Crnoj Gori.

“Potrebno je sprovesti izbore uz adekvatne epidemiološke mjere, koje bi omogućile svim građankama i građanima Crne Gore da sigurno izađu na izbore”, rekao je Picula.

Picula je podsjetio na činjenicu da je Venecijanska komisija usvojila pozitivno mišljenje o prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti .

“I ovu priliku koristim da pozovem građane Crne Gore da ne dopuste uvlačenje u vrtlog političkih sukobljavanja kojima je vjerska pripadnost tek slabo maskiran povod”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, kakva će biti dinamika proširenja EU, zavisiće dobrim dijelom o samim kandidatkinjama.

“Nakon faze otvaranja pregovaračkih poglavlja Crna Gora treba što prije prijeći u fazu njihovog zatvaranja”, kazao je Picula.

Otvaranje posljednjeg poglavlja, kako je rekao, je signal da se proces proširenja EU nastavlja.

“Uprkos nezapamćenoj krizi kovid-19, koja će obilježiti ovu, pa i godine koje nam predstoje, to se dogodilo u posljednjoj etapi hrvatskog predsjedanja Savjeta EU. Takođe su i Albanija i Sjeverna Makedonija dobile svoj pregovarački okvir za početak pregovora”, naveo je Picula

Najčitanije