fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: Kriza u Crnoj Gori mora biti riješena što prije

Picula: Kriza u Crnoj Gori mora biti riješena što prije

Podgorica, (MINA) – Kriza u Crnoj Gori mora biti riješena što prije, a najbolje rješenje za prevazilaženje političke blokade su prijevremeni parlamentarni izbori, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

On je, u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj televiziji, kazao da je već duže vrijeme ozbiljno zabrinut zbog političke situacije u Crnoj Gori.

“Ovo što se događa je neodrživo i kriza se mora riješiti što prije”, smatra Picula.

On je rekao da su institucije Crne Gore, zbog mnogih promjena i problematičnih poteza, dovedene u teško stanje i da bi bilo najkorisnije sprovesti prijevremene izbore.

“Takvi izbori su najbolje rješenje da se pokuša prevladati trenutna politička blokada i da se odlučivanje o budućnosti Crne Gore ponovo povjeri građanima, jer je očito ova konfiguracija na vlasti i da oni koji pokušavaju donijeti odluke to ne čine uspješno”, naveo je Picula.

Prema njegovim riječima, kompletiranje Ustavnog suda je pitanje koje zahtijeva hitan odgovor.

“Trenutno je najviši sud u Crnoj Goru blokiran i ne može donositi odluke o ustavnosti cijelog niza otvorenih problema”, dodao je Picula.

On je poručio da vlast i opozicija moraju biti svjesni svoje odgovornosti za dalji napredak Crne Gore jer je, kako je kazao, vrijeme svakako najdragocjeniji resurs.

Picula je poručio da su bilo kakve opstrukcije u rješavanju tog krucijalnog problema apsolutno neprihvatljive, i upozorio da to može imati i nesagledive političke posljedice.

“Rokovi koje spominjete, nadam se da će biti ispunjeni i da ćemo uskoro vidjeti rješavanje prvog, ali ključnog problema”, kazao je Picula, prenosi Gradski portal.

On je rekao da je previše vremena izgubljeno i da je aktuelni parlamentarni saziv pokazao da nije u stanju adekvatno artikulisati politiku.

Picula je naveo da zacrtani evroatlantski smjer Crne Gore ne smije doći u pitanje.

“To je smjer koji u ogromnom broju traže građani Crne Gore, a oni žele budućnost u Evropskoj uniji (EU). Mislim da je prvi korak u tom procesu ozdravljenja političke klime upravo dogovor o izboru sudija Ustavnog suda”, kazao je Picula.

On je ocijenio da je ono što se događalo u posljednje dvije godine već prouzrokovalo štetu i usporavanje crnogorskog puta ka EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...