fbpx
NaslovnicaCrna GoraPejović: Počeo unos podataka sa popisa, nema govora o njihovom fabrikovanju

Pejović: Počeo unos podataka sa popisa, nema govora o njihovom fabrikovanju

Podgorica, (MINA) – Unos podataka sa popisa stanovništva, domaćinstava i stanova počeo je danas, a za taj posao je, preko javnog oglasa, angažovano 120 operatera, kazao je direktor Monstata Miroslav Pejović i poručio da nema govora o fabrikovanju podataka.

Pejović je, na sjednici Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, rekao da smatra da nije bilo potrebe za današnjom sjednicom.

On je kazao da su u prethodnom periodu sa predstavnicima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) imali i više nego korektnu saradnju.

„Gdje god je bila neka nedoumica ili dezinformacija, predstavnici CDT-a su komunicirali sa Monstatom“, naveo je Pejović, dodajući da su nedoumice rješavali u hodu i promptno.

On je kazao da će današnjom diksusijom, do najsitnijih detalja, obrazložiti i dokazati da nema riječi o fabrikovanju podataka.

„Zaista vjerujem da nam je svima cilj uspješno privođenje procesa kraju, bez kreiranja nepotrebnih ili neosnovanih tenzija, a ne, plasiranjem određenih neprovjerenih informacija, zbunjivanje i dovođenje u zabludu građana“, naveo je Pejović.

On je ponovio da se radi o preliminarnim rezultatima, koji ne mogu biti u potpunosti uporedivi sa konačnim iz 2011. godine, jer nijesu prošli statističku obradu, kontrolu, provjere i eventualnu dopunu iz administrativnih izbora.

Pejović je dodao da konkretno misli na raspoložive podatke u postojećim registrima.

On je kazao da je danas započet unos podataka popisa, pri čemu je javnim oglasom angažovano 120 operatera.

Pejović je, govoreći o isplatama učesnicima popisa, rekao da je, shodno informacijama Ministarstva finansija, budžet postao operativan.

„Do danas budžet nije bio operativan i nije postojala mogućnost da se izvrši bilo kakva isplata učesnicima popisa“, naveo je Pejović, dodajući da je deset opština u potpunosti finalizovalo finansijske obračune i da će Monstat danas ili sjutra izvršiti tranše ka tim opštinama.

On je apelovao na preostalih šest opština da dovrše finansijske obrasce, kompletiraju obračune, kako bi Monstat mogao da isplati sve učesnike u popisu, koji su, kako je kazao, vrijedno i pošteno zaradili novac.

Pejović je, govoreći o softveru za provjeru vjerodostojnosti podataka, rekao da je u srijedu usvojen plan javnih nabavki i da su se stekli uslovi za raspisivanje tendera za softver, a shodno pripremljenoj tenderskoj dokumentaciji.

„Specifikacija za softver je realizovana mnogo prije, i ispunjeni su svi uslovi za raspisivanje tendera“, dodao je Pejović.

On je rekao da slijedi priprema izvještaja za Vladu.

Pejović je pojasnio da je, shodno Zakonu o popisu, Monstat u obavezi da do 31. marta za prethodnu godinu izvijesti Vladu o utrošenim sredstvima obezbijeđenim iz budžeta Crne Gore i o izvršenim poslovima popisa.

„Dodatno, u obavezi smo da pripremimo izvještaj za evropsku delegaciju, odnosno Eurostat, o sprovedenim i planiranim aktivnosti“, naveo je Pejović.

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević kazala je da namjera te nevladine organiazcije (NVO) nije bila da zloupotrijebi Odbor.

„Naprotiv, smatrali smo da je ovo pravo mjesto da se, u racionalnoj i argumentovanoj raspravi, razgovara o svim eventualnim uočenim problemima. Vjerujemo da je ovo što smo uočili, nešto što zaslužuje obrazloženje i objašnjenje“, navela je Kovačević.

Ona je rekla da ni u jednom trenutku nijesu rekli da se radi o zloupotrebama.

„Uopšte nijesmo kvalifikovali to što smo uočili, samo smo saopštili ono što su činjenice, da se pojavila velika razlika u brojevima koji su saopštavani javnosti i da se radi o broju od preko 40 hiljada popisanih osoba“, kazala je Kovačević.

Ona je rekla da CDT nije širio neprovjerene informacije nego je, kako je navela, Monstat manipulisao u saopštenju za javnost.

„Monstat je u svojim javnim izjavama potvrdio da je dezinformisao Odbor, ali i cijelu crnogorsku javnost saopštavajući podatke koji nijesu bili blagovremeni, precizni, ažurirani, tačni“, istakla je Kovačević.

Ona je kazala da nije tačno to što tvrdi Monstat – da je na Odboru saopštavao podatke o broju unijetih popisnih obrazaca u veb aplikaciju, nego da je saopštavao podatke o broju popisanih osoba.

„Nova informacija je da instruktori nijesu mogli redovno, ažurno unositi podatke u veb aplikaciju, čime smo dobili još jedno javno priznanje, a to je da popis nije sproveden uz puno poštovanje metodologije“, navela je Kovačević.

Ona je rekla da zaključuju da Monstat nije imao adekvatno praćenje dinamike popisa, što znači da nije imao ni adekvatno upravljanje niti blagovremenu kontrolu postupka.

Praćenje dinamike, kako je dodala Kovačević, neophodan je instrument da se umanji rizik od terenskih nepravilnosti, koje poslije mogu da rezultiraju velikim procentom nepopisanog ili prekomjerno popisanog stanovništva.

„Nama su počeli da se javljaju građani, pa čak i stranci koji borave u Crnoj Gori, koji kažu da nijesu popisani, da nijesu popisani na zakonit način, da je popisivanje vršeno van stanova“, rekla je Kovačević.

Ona je istakla da zbog svega toga imaju odgovornost prema javnosti da postave pitanja i od Monstata dobiju odgovore, time ne prejudicirajući da se radi o bilo kakvoj zloupotrebi.

Kako je navela Kovačević, pitanje je „kako je Monstatu promakao grad veličine Bijelog Polja u praćenju popisne dinamike“.

„Ako čak i prihvatimo da je neažurnost instruktora razlog, mislim da smo dužni da ispitamo šta su uzroci i motivi te neažurnosti i da li ona eventualno izaziva neke posljedice na kvalitet dobijenih popisnih podataka“, kazala je Kovačević.

Ona je rekla da je ključno pitanje zašto Monstat na konferenciji za novinare 25. januara nije objasnio tu razliku u broju popisanih.

Kovačević je pitala da li je Monstat i protiv koliko instruktora inicirao postupke zbog kršenja metodologije.

Kopredsjednik Odbora Darko Dragović kazao je da u spornih oko 40 hiljada popisanih nijesu samo osobe koja su popisane poslije 28. decembra, nego i tog datuma i dijelom 27. decembra.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i kopredsjedavajući Odbora Nikola Rakočević kazao je da Monstat, u interesu cjelokupne javnosti, treba da odgovori na pitanja Kovačević.

„Kada prije odgovora dobijemo pojašnjenja i advokatisanje od poslanika većine, to budi dodatnu sumnju u ono što je akcentovala Kovačević”, rekao je Rakočević.

Dragović je odgovorio da njegovo reagovanje nije bilo da bi zaštitio Monstat ili bilo koga drugog.

„Želim i očekujem da čujemo odgovor na sva pitanja, da stavimo tačku na navodne nejasnoće, koje zaista bude sumnju u transparentnost i kvalitet cijelog toka popisa“, dodao je Dragović.

Poslanik Nove srpske demokratije Jovan Vučurović kazao je da se Rakočević u jednom trenutku obratio jezikom ultimatuma.

“Mogao bih da kažem da vi zloupotrebljavate CDT i zajedno sa njima radite na tome da pokušate da izvršite opstrukciju popisa, ali neću to da kažem, jer nemam dokaza za to“, naveo je Vučurović.

Pejović je kazao je da vjeruje da će jednim odgovorom odgovoriti na svih deset pitanja CDT-a.

On je rekao da je apsolutno netačno da je Monstat u posljednja dva dana popisnog perioda popisao 45 hiljada ljudi.

Dinamika popisavanja je, kako je naveo, kontrolni alat državnim instruktorima da vide da li popisivači na terenu rade zadovoljavajućom dinamikom.

„Za sljedeću sjednicu će Monstat dostaviti detaljne izvještaje i analize za svaku opštinu, pa ako treba i na nivou popisivača i instruktora”, kazao je Pejović.

On je zamolio da se “napokon prestane sa politizovanjem popisa”.

Monstatu, kako je rekao, ne treba nikakvo advokatisanje, ni opozicije ni većine.

Pejović je dodao da su predstavnici Monstata profesionalni statističari, a ne političari.

Predstavnici Montata su, kako je kazao, bili maksimalno transparentni u prethodnom periodu, a političari su doveli u situaciju da se mora formirati skupštinski odbor i provjeravati rad državne institucije.

„Na svakoj sjedinci se osjećamo kao da smo na kontrolnom saslušanju, a ocjenjuju nas ljudi manje stručni od nas”, naveo je Pejović.

On je kazao da mu se čini da je došlo do zamjene teza, navodeći da se dinamika popisivanja nikako ne može poistovjećivati sa rezultatima popisa u realnom vremenu.

Monstat, kako je dodao, nije bio u obavezi da izvještava o dinamici popisivanja, već je, na osnovu zahtjeva skupštinskog odbora, to rađeno.

Pejović je kazao da su nametnuti neki “suludi standardi”.

On je naveo da se u bilo kojoj drugoj zemlji regiona, kao i u prethodnim popisima, može provjeriti da li je bila praksa da popisivači svakodnevno dostavljaju popisni materijal instruktorima i državnim instuktorima u prostorijama popisne komisije.

Nerijetko su, kako je dodao Pejović, državni instruktori ostajali do dva, tri sata poslije ponoći kako bi iskontrolisali kompletni materijal.

On je istakao da nikad veći i jači kontrolni mehanizam u popisnom procesu nije uspostavljen kao što je to sada i da nikada proces nije bio transparentniji.

„Imam pravo da to komentarišem zato što sam učestvovao u popisu 2011. godine. Znamo kako se proces tada odvijao, a kako sada, i šta smo sve uradili da bi proces unaprijedili“, dodao je Pejović.

On je kazao „da su možda, u određenom dijelu, bili i previše transparentni i davali podatke koji nijesu morali“.

„Ja sam više puta na sjednicama Odbora izvjestio, da ne dođe do zabune, da dinamika popisivanja nije isto što i popisano stanovništvo, odnosno rezultati popisa”, naveo je Pejović.

Poslanik Demokratske narodne partije Vladislav Bojović kazao je da ne vidi nikakvu potrebu za dramatizacijom.

“Ukoliko neko saopšti da sjednicu nećemo završiti dok se ne odgovori na svih deset pitanja, odmah moram da kažem da zasigurno nećemo dozvoliti da neko baca sjenku na regularnost popisnog procesa, ako za to nema ozbiljne argumente ili dokaze“, naveo je Bojović.

Prema njegovim riječima, i ako je bilo određenih propusta, oni su neuporedivo manji ili ne mogu da se porede sa ambijentom i neregularnom atmosferom koja je postojala 2011. godine.

Bojović je kazao da ne želi da sumnja da je CDT u funkciji bilo koje političke partije ili strukture, navodeći da je legitimno da se otvore određena pitanja i dileme.

„Međutim, mislim da je neprihvatljivo da i sama NVO, koja ta pitanja postavlja, ne razmisli o tome da potencijalno otvara prostor zlonamjernim pojedincima da prikažu da je popisni proces bio neregularan”, dodao je Bojović.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da je potpuno legitimno i očekivano da NVO, koje prate proces popisa, reaguju na sve što vide kao određene sumnje.

“Da nije bilo transparentnosti u ovom procesu, ne bi bilo ni ovih pitanja, ali moramo razumjeti činjenicu da je nivo transparentnosti ovog popisa u odnosu na neke ranije zaista „podigao prečku““, rekao je Rovčanin.

Poslanica Socijalističke narodne partije Slađana Kaluđerović kazala je da preliminarni podaci ne moraju da budu konačni.

„Ohrabrujem i priželjkujem što prije konačne rezultate, kako bismo mogli da se bavimo pravim stvarima, Crna Gora definitivno treba da donese prave demografske i ekonomske politike”, kazala je Kaluđerović.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević poručio je da je tačno da podaci koje su dobijali na sjednicama Odbora nijesu bili u potpunosti ažurirani, što je i logično.

On je pitao predstavnike Monstata da li je došlo do kršenja metodologije.

„Uz razumijevanje da je zaista bilo mnogo posla i da je nekada i fizički bilo nemoguće to uraditi“, dodao je Zirojević.

Poslanik Bošnjačke stranke Damir Gutić kazao je da je dobro što je postignut sporazum oko načina sprovođenja popisa.

„Dobro je da se, poštovanjem svih preporuka, došlo do toga da popis bude sproveden na način da bude transparentan i da učesnici tog procesa budu zadovoljni kako je sprovođen“, rekao je Gutić.

On smatra da se odgađanje početka popisa pokazalo ispravnim, jer je dovelo do toga da Monstat u međuvremenu ojača svoje kapacitete i bolje se pripremi.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković zatražio je od predstavnika Monstata da pisano odgovore na pitanja CDT-a.

„Veoma je važno da odgovore dobijemo što prije, kako bismo mogli na odgovorajući način da ih komentarišemo“, kazao je Eraković.

On je rekao da se odmah može konstatovati da je bilo propusta u dinamici popisa.

„Veoma je važno da na kraju građanima objasnimo da ti propusti u metodologiji nijesu mogli uticati na konačne rezultati. To je garancija koju hoćemo da dobijemo“, naglasio je Eraković.

Pejović je kazao da su uvijek argumentovano iznosili kakva je bila praksa 2011. godine.

„Ako nađete jednu izjavu da je Monstat sporio da se 2011. opoziciji sve obezbijedi, ja podnosim ostavku momentalno. Kao i što sam gospođi Kovačević rekao, ukoliko se na direktora Monstata izvrši politički pritisak da objavi rezultate popisa prije zakonskog roka, ja više neću biti direktor“, rekao je Pejović.
Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije