fbpx
NaslovnicaCrna GoraOznake i na posebnoj opremi policijskih službenika

Oznake i na posebnoj opremi policijskih službenika

Podgorica, (MINA) – Uvođenjem oznaka na posebnoj opremi policijskih službenika biće nastavljen proces uspostavljanja nove policijske kulture, koja će unaprijediti policijski integritet i odgovornost i omogućiti efikasan nadzor i istrage, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Vlada je, na predlog MUP-a, donijela Uredbu o dopuni uredbe o boji i oznakama vozila i plovila, naoružanju i posebnoj opremi koji se koriste za policijske poslove u cilju ispunjavanja međunarodnih standarda u postupanju policijskih službenika, i onemogućavanja zloupotrebe i prekoračenja njihovih ovlašćenja.

Iz MUP-a su kazali da će na taj način, policijski službenici na zaštitnoj kacigi, štitovima i zaštitnim sredstvima, balističkim prslucima i balističkim kacigama, imati natpis od kombinacije slova i/ili brojeva koji služi za identifikaciju policijskog službenika.

Kako se navodi, dopune te uredbe preporučene su i podržane od Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

„Uvođenjem oznaka na posebnoj opremi policijskih službenika nastavlja se proces uspostavljanja nove policijske kulture, koja će unaprijediti policijski integritet i odgovornost, te omogućiti efikasan nadzor i istrage“, kaže su u saopštenju.

Time se, kako su objasnili iz MUP-a, stvaraju, ne samo bolji uslovi za efikasnije i bezbjednije vršenje policijskih poslova, već će se i spriječiti, eventualne, zloupotrebe prilikom vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja.

Prema njihovim riječima, dodatno je prepoznat značaj obilježavanja opreme policijskih sluzbenika, jer je MUP još ranije propisalo da na uniformama službenika Sektora specijalne policije moraju biti istaknute slovno numeričke oznake koje omogućavaju njihovu identifikaciju.

Iz MUP-a su napomenuli da je ovo veoma važno za jačanje povjerenja građana u policiju, kao i za dalju afirmaciju vladavine prava u Crnoj Gori.

„Donošenjem Uredbe se ispunjavaju standardi Savjeta Evrope i Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja“, kaže se u saopštenju.

Najčitanije