fbpx
NaslovnicaCrna GoraOtvoren konkurs za stipendije na univerzitetima u Austriji

Otvoren konkurs za stipendije na univerzitetima u Austriji

Podgorica, (MINA) – Konkurs Best of South East, na osnovu kojeg će najbolji kandidati iz regiona dobiti stipendije na univerzitetima u Austriji, vrijedne do devet hiljada EUR, otvoren je i mogu se prijaviti studenti prava, ekonomije, tehničkih fakulteta, metalurgije, geologije i muzike.

Iz Erste banke saopšteno je da je konkurs namijenjen studentima sa akreditovanih univerziteta iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Srbije, kao i studentima iz tih zemalja koji već studiraju u Austriji.

Kako su naveli, stipendije obuhvataju i dvomjesečnu praksu ili jednogodišnje stažiranje u nekoj od kompanija u regiji Štajerska.

„Program Best of South East sprovodi Steiermärkische Sparkasse Bank, u saradnji sa Univerzitetom u Gracu, Tehničkim univerzitetom, Univerzitetom za muziku i izvođačke umjetnosti i Univerzitetom za rudarstvo, metalurgiju i geologiju“, kaže se u saopštenju.

Iz Erste banke kazali su da se program, čiji je cilj da studentima omogući usavršavanje i lakši početak profesionalnog puta, u Crnoj Gori sprovodi uz njihovu podršku.

Kako su naveli, studenti ekonomije, prava i tehničkih fakulteta mogu se prijaviti na konkurs do 1. decembra ove godine.

Iz Erste banke rekli su da je rok za studente metalurgije/geologije 17. decembar ove godine, a za studente muzike, smjer pjevanje, prijave za dvogodišnju stipendiju otvorene su do 15. marta naredne godine.

„U sklopu programa stipendisti imaju pravo na stipendiju u visini do devet hiljada EUR, koja pokriva mjesečni džeparac do 750 EUR, školarinu, troškove raznih društvenih i kulturnih događaja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se na konkurs mogu prijaviti studenti završnih godina, specijalističkih, master ili doktorskih studija prava, ekonomije, tehničkih fakulteta, metalurgije i geologije, kao i koncertnog i operskog pjevanja.

Iz Erste banke kazali su da je uslov da u trenutku prijave imaju najviše 27 godina, odlično znaju engleski i dobro poznaju njemački jezik, i da su postigli visok prosjek ocjena.

Direktorica Službe ljudskih resursa u Erste banci, Tatjana Keković, rekla je da su ponosni što podržavaju program stipendiranja Best of South East.

Taj program, kako je navela, omogućava studentima dalji profesionalni, ali i lični razvoj kroz umrežavanje sa studentima iz drugih zemalja, učestvovanje u brojnim aktivnostima i događajima i van Univerziteta.

„Poseban benefit je mogućnost obuke ili prakse u Steiermärkische Sparkasse Bank ili drugom štajerskom preduzeću. Vjerujem da ćemo i ove godine među dobitnicima stipendije imati studenta ili studentkinju iz Crne Gore“, kazala je Keković.

Erste banka će, kako je poručila, pružiti podršku u procesu aplikacije svim zainteresovanim kandidatima.

Studentkinja Ekonomskog fakulteta u Podgorici i dobitnica stipendije Best of South East za studijsku godinu 2022/23, Nađa Vukašinović, pozvala je studente da se prijave.

„Već dva mjeseca sam u Gracu i budućim aplikantima mogu prenijeti predivne utiske“, rekla je Vukašinović.

Prema njenim riječima, program je jedinstvena prilika za sticanje internacionalnog radnog i studentskog iskustva, kao i za sklapanje prijateljstava i upoznavanje jedne divne kulture.

Vukašinović je kazala da je rad u struci u okviru dvomjesečne ili jednogodišnje prakse u Steiermärkische Sparkasse banci posebna vrijednost programa.

„Pošto su moj fokus studije, odabrala sam internship program, tako da ću praksu obaviti u julu i avgustu. Takođe bih željela da istaknem brojna prijateljstva koja sam stekla na programu, kursu njemačkog jezika u okviru Treffpunkt Sprachen instituta i fakultetu“, rekla je Vukašinović.

Više detalja o konkursu dostupno je na: https://www.erstebank.me/sr_ME/footer-stanovnistvo/o-banci/program-best-of-south-east.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije