fbpx
NaslovnicaCrna GoraUprkos svemu, pandemija COVID-19 učvrstila je veze Evropske unije sa Zapadnim Balkanom

Uprkos svemu, pandemija COVID-19 učvrstila je veze Evropske unije sa Zapadnim Balkanom

Piše: Olivér Várhelyi, komesar za susjedstvo i proširenje

U maju je Zagreb, glavni grad Hrvatske, trebalo da bude domaćin samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, na kojem bi lideri, između ostalog, usvojili ekonomski i investicioni plan za region. Taj plan je jedan od tri elementa iz novog pristupa Evropske komisije za region, a izrađen je kao dopuna na ranija dva elementa, tačnije, revidiranu Metodologiju proširenja EU, koju je Komisija predstavila u februaru radi vraćanja kredibiliteta jednoj od najvažnijih politika Unije, te odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, koju su čelnici EU usvojili u martu zajedno s revidiranom Metodologijom.

Pandemija COVID-19 nije poremetila ovaj pažljivo pripremani plan. Nije promijenila naš cilj, niti ambiciju i odlučnost, što se lako moglo dogoditi. Naime, pandemija je snažno pogodila Evropsku uniju i cijeli kontinent i uzrokovala nezamislive ljudske gubitke. Komisija je preduzela vanredne mjere za podršku i pomoć državama članicama u rješavanju krize, spašavanju života, zaštiti zdravstvenih sistema i ublažavanju socioekonomskih efekata. Istovremeno, Komisija je jasno isticala da se pandemija može pobijediti isključivo kroz globalno djelovanje i rad s partnerima.

Nigdje ovo nije bilo očiglednije kao na Zapadnom Balkanu, regionu u samom srcu Evrope, okruženom sa svih strana državama članicama Unije. Zapadni Balkan je bio prvi region gdje su se ovakva promišljanja pretočila u konkretno djelovanje. Nakon onih teških prvih dana, Komisija je već u drugom dijelu marta preduzela konkretne mjere kako bi pružila podršku svim partnerima u regionu – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Mjere uključuju podršku za zadovoljavanje hitnih potreba, kao i ekonomski oporavak, a finansijski paket u iznosu od 3,3 milijarde eura bespovratnih sredstava i zajmova je sada neuporediv sa bilo kojim drugim mjerama podrške.

Ovakva nezapamćena solidarnost se tu ne završava. Imajući u vidu njegovu evropsku perspektivu, EU tretira Zapadni Balkan kao povlaštenog partnera kroz omogućen pristup brojnim inicijativama i instrumentima za države članice. Pozvali smo vlade regiona da se pridruže Sporazumu EU za nabavku medicinske opreme, region je izuzet od zahtjeva za izdavanjem prethodne dozvole za izvoz, a zelene transportne trake za lakši prevoz roba proširene su na granice sa i unutar regiona. Regija je povezana s relevantnim zdravstvenim tijelima Unije i zemlje u fazi pregovora moći će da koriste pogodnosti iz Fonda solidarnosti EU. Istovremeno, EU cijeni podršku partnera Zapadnog Balkana kroz osiguran medicinski kadar i opremu.

Samit u Zagrebu se održava u formatu video konferencije, ali nije otkazan. Ušli smo u ovu krizu zajedno i zajedno ćemo iz nje izaći. Nastavljamo da pružamo podršku ekonomskom oporavku regiona koji će ujedno partnere približiti Uniji. Naše ekonomije su blisko povezane, a ekonomski i investicioni plan koji je sada pomjeren za drugu polovinu ove godine biće još i važniji. Plan će imati za cilj podsticanje dugoročnog oporavka, modernizaciju ekonomije, podsticanje rasta, podršku reformama potrebnim na evropskom putu, a samim tim i započeti sa prevazilaženjem nedostataka u razvoju i brže ostvarivanje pogodnosti za stanovništvo.

Plan će se fokusirati na povezanost, posebno u oblastima transporta i energetike, ali i na ekonomiju u korist ljudi, kao i na digitalnu i zelenu transformaciju. U narednim sedmicama i mjesecima region ima priliku da dodatno nadahne ovaj plan iznošenjem konkretnih planova i ideja i bliskom saradnjom. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi uistinu će se pokazati ključnim za ekonomski oporavak. Isto vrijedi i za nastavak reformi, dakle, ne samo usvajanje propisa, već i istinsko sprovođenje preduzetih mjera. Mora se održati fokus na vladavini prava, funkcionisanju demokratskih institucija i javnoj upravi.

Zajedno ćemo prevazići ovu krizu i iz nje izaći snažniji. Pandemija COVID-19 jasno je potvrdila da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Ove godine smo napravili važne korake uprkos pandemiji i trebamo ih nastaviti nadograđivati u pravcu istinski ujedinjenog evropskog kontinenta.

 

Najčitanije