fbpx
NaslovnicaCrna GoraObjaviti dokumentaciju o davanju saglasnosti za spomenik Amfilohiju

Objaviti dokumentaciju o davanju saglasnosti za spomenik Amfilohiju

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ministarstvo kulture i medija da objavi dokumentaciju o davanju saglasnosti za podizanje spomenika pokojnom mitropolitu Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju Radoviću u Beranama.

Iz te nevladine organizacije (NVO) pozvali su Ministarstvo da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama i da, u zakonskom roku, odgovori na njihov zahtjev za slobodan pristup informacijama poslat 20. septembra.

Iz CDT-a su naveli da su od Ministarstva tražili da im dostave sve relevantne dokumente i informacije o procesu donošenja odluke o zahtjevu za davanje saglasnosti za podizanje spomen-obilježja Amfilohiju.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da zakonski rok za dostavljanje odgovora ističe u ponedjeljak.

Kako je rekao, iako su javno apelovali na Ministarstvo da ne čeka krajnji zakonski rok za dostavu informacija i da o toj temi informiše ne samo CDT, već brojne zainteresovane medije i opštu javnost, do danas na njihovu adresu nije stigao nikakav odgovor.

„Tražili smo vjerodostojne kopije prvobitnog rješenja o zahtjevu za davanje saglasnosti od 21. avgusta koje je poništeno, zahtjeva i dopune zahtjeva Opštine Berane za podizanje spomen obilježja”, naveo je Koprivica.

On je kazao da su tražili i kopije zapisnika sa sjednica i eventualnih pojedinačnih izjašnjenja članova Komisije za spomen-obilježja, koja je razmatrala zahtjev, kao i akte o obrazovanju te komisije i imenovanju njenih članova.

Koprivica je rekao da se u demokratskim i uređenim zemljama odluke donose na osnovu propisa, pravila i procedura.

„Građani imaju neotuđivo pravo da znaju jesu li procedure poštovane, kako je tekao proces, kakvi su bili stavovi članova stručne komisije Ministarstva i na osnovu čega i zašto je, u toku jednog poslijepodneva, došlo do promjene odluke“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, nedostatak informacija ili prikrivanje ključnih podataka ne samo da urušava povjerenje građana u institucije, već otvara prostor za manipulacije, netransparentne pritiske i zloupotrebu moći.

„U građanskoj i pravno uređenoj državi, odluke se ne smiju donositi na osnovu zahtjeva i pritiska bilo koje interesne grupe, posebno vjerskih zajednica, već isključivo u skladu sa zakonom, stručnošću i jasnim javnim interesom“, rekao je Koprivica.

On je upozorio da svako odstupanje od tih principa predstavlja opasnost za demokratski poredak i vodi prema neodgovornom vladanju zasnovanom na pogodovanju određenim interesima, umjesto na poštovanju pravne države.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije