fbpx
NaslovnicaCrna GoraNuhodžić: Obezbijedićemo mir i sigurnost svakom pojedincu

Nuhodžić: Obezbijedićemo mir i sigurnost svakom pojedincu

Podgorica, (MINA) – Vlast u Crnoj Gori formiraće se u demokratskoj proceduri, u skladu sa izbornim rezultatima koji predstavljaju iskaz volje građana, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, dodajući da će država i institucije obezbijediti mir i sigurnost svakom pojedincu.

Nuhodžić je kazao da su izbori protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

„Obećali smo će izborni dan proteći bez incidenata i da ćemo imati fer izborni proces. To obećanje smo odgovorno ispunili“, navodi se u izjavi Nuhodžića.

On je istakao da, i nakon izbora, treba obezbijediti funkcionisanje demokratije, međusobno uvažavanje i poštovanje.

Ovih dana je, kako je kazao, na ispitu društvo u cjelini, a institucije sistema posebno.

„Zatečeni smo narušavanjem javnog reda i mira, kao i nedoličnim slavljem na ulicama Glavnog grada i u drugim opštinama. Posebno uzmemiruje vrijeđanje manjinskih naroda, uz ikonografiju koja nas vraća u opasne primjere iz prošlosti“, rekao je Nuhodžić.

On je istakao da niko nema pravo da ugrozi multietnički i miltivjerski sklad, kao najsvetiju tekovinu crnogorskog društva.

„Takvo ponašanje nije u duhu građanskog koncepta, niti će biti tolerisano. Kao što je jasno da takvo ponašanje neće nikoga u manjinskim zajednicama uplašiti, niti narušiti odnos prema Crnoj Gori kao multietničkoj zajednici u kojoj ima mjesta za sve“, naveo je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, proslave moraju biti primjerene civilizacijskim i demokratskim standardima.

„No, dešavanja kojima svjedočimo nijesu na tragu evropskih vrijednosti niti dolikuju demokratskoj atmosferi koju smo strpljivo godinama gradili“, dodao je Nuhodžić.

On je pozvao građane da budu tolerantni i dostojanstveni, i da različiti politički stavovi ne budu pozivi na linč i revanšizam.

„Kao i u svakom demokratskom društvu, vlast će se formirati u demokratskoj proceduri, u skladu sa izbornim rezultatima koji predstavljaju iskaz volje građana. A država i institucije će obezbijediti mir i sigurnost svakom pojedincu“, poručio je Nuhodžić.

On je kazao da će, kao ministar unutrašnjih poslova, dati puni doprinos tome, „jednako kao i na dan izbora, tako i do formiranja vlasti“.

„Pozivam građane da budu zreli i odgovorni, dostojanstveni i spremni da pokažu demokratski kapacitet i privrženost dijalogu i miru. Za dobro svih nas“, dodao je Nuhodžić.

Najčitanije