fbpx
NaslovnicaCrna GoraNove zahtjeve saopštiće pred građanima

Nove zahtjeve saopštiće pred građanima

Podgorica, (MINA) – Organizatori građanskih protesta tražiće na sjutrašnjem okupljanju da opozicione partije postignu zajednički sporazum da ni na jedne izbore neće učestvovati dok se ne stvore uslovi za slobodne i fer izbore.

Organizatori građanskih protesta sastali su se danas sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivom Oravom.

Budislav Minić kazao je novinarima nakon sastanka da su od Orava dobili očekivane poruke da akteri na političkoj sceni otvorena pitanje rješavaju u institucijama sistema.

„Ali su razumjeli da su mirni protesti građana novi i legitiman i legalan način saopštavanja nezadovoljstva povodom nerješavanja suštinskih pitanja za građane, ali i funkcionisanje države“, rekao je Minić.

Na pitanje koji će biti novi zahtjevi sa sjutrašnjeg protesta, Minić je kazao da se zalaže da se oni saopštavaju u prisustvu građana.

On je rekao da će jedan o zahtjeva biti prvi korak ka postizanju zajedničkog sporazuma da ne izlaze ni na jedne naredne izbore.

„Prvo ćemo se obratiti parlamentarnim, a onda i ostalim vanparlamentarnim opozicionim partijama da potpišu da do ispunjenja uslova za feri slobodne izbore neće učestvovati ni na jednim izborima“, rekao je Minić.

Kako je naveo, na sastanku sa Oravom su saopštili su da očekuju da je zajednički interes da se sačuva karakter mirnih i građanskih protesta, da se ne bi izazivala ili ponavljala neprijatna iskustva iz regiona.

Minić je naveo da su informisali Orava o tome dokle su stigli u razgovorima sa opozicionim političkim liderima s obzirom da je set zahtjeva usmjeren prema vlasti, a drugi prema opoziciji.

Kako je rekao, šefa delegacije EU su informirali i da su postigli jedan od prvih ciljeva – da sve opozicione partije u procesu učestvuju u skladu sa zahtjevima, bez partijske obojenosti bilo koje faze protesta.

„Saopštili smo da smo zadovoljni aktivnim odnosom političkih partija u poštovanju prirode mirnih i građanskih protesta, stavljanja razlika političkih partija u drugi plan, prihvatanja da u prvom planu bude opšti interes građana, prije svega da se stvore uslovi za slobodne i fer uslove. A tada neka se izmjeri svaka od političkih partija u skladu sa svojim programom“, dodao je Minić.

Na pitanje da li će se obratiti nekoj od međunarodnih instanci, on je rekao da su usresređeni na građane kao ključne činioce za ostvarenje zahtjeva.

“Očekujemo da će svako ko prepozna jaku energiju i građane oslobođenje onoga što je bila stega unazad nekoliko vremena, pronaći svoj interes, pozvati nas. Mi smo otvoreni za to“, istakao je Minić.
Kako je rekao, „Brisel je daleko, a subota tu“.

Komentarišući najavljeni kontramiting, on je rekao da razumiju očekivane odgovore vlasti, ali da će, ko god želi dobro Crnoj Gori, doći u subotu na protest „Odupri se“.

Džemal Perović rekao je da su dobili uvjerenje da će Delegacija EU budno prati sve što se dešava u narednim aktivnostima.

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...